A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Хто не встиг оформити право власності на земельний пай, повинен це зробити до 1 січня 2025 року. Інакше ділянки перейдуть у комунальну власність територіальної громади.

Дата: 12.03.2024 13:16
Кількість переглядів: 63

Це передбачає 13 стаття Закону України "Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)". Оформити право на землю можна було впродовж 20 років. Досі є люди, які не оформили паї і можуть їх втратити. Їм видали сертифікат, але законодавство передбачає, що сертифікат посвідчує тільки право, і це право потрібно оформити належним чином, документом. Свого часу це був державний акт. Потім було свідоцтво на право власності. А зараз оформляють у формі витягу з реєстру речових прав.

Також може втратити свої паї категорія людей, яка досі не отримала сертифікати на землю та їх спадкоємці.

Яка кількість людей досі не унормували свої документи на правовласність сказати в Держгеокадастрі не можуть. Тому радять всім, хто мав право на пай, самостійно перевірити наявність відповідних документів. А саме: документи на правовласність з присвоєним кадастровим номером, державний акт чи витяг з речових прав.

Якщо ж у людини лише сертифікат, потрібно звернутися до органу місцевого самоврядування, отримати дозвіл на виготовлення технічної документації і звернутися до реєстратора речових прав. Що ж до людей, які досі перебувають на якомусь з етапів успадкування, то їм треба звернутися до адвоката чи нотаріуса.

Тоді формують спадкову справу, за результатами якої видають свідоцтво про право на спадщину за законом або за заповітом. Або за рішенням суду успадковують. На підставі цього документа людина звертається до реєстратора речових прав і реєструє своє право на земельну ділянку.

Якщо до 1 січня 2025 року власник невитребуваної земельної частки (паю) або його спадкоємець не оформив право власності на земельну ділянку, то він буде вважатися таким, що відмовився від одержання земельної ділянки. Вони перейдуть у комунальну власність громади, на території якої розташовані.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь