A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Сьогодні Герою України, Каденюку Леоніду Костянтиновичу було б 73 роки...

Дата: 28.01.2024 10:35
Кількість переглядів: 61

 Народився Леонід Костянтинович 28 січня 1951 року в селі Клішківці Хотинського району Чернівецької області в родині вчителів. У 1967 році після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків (ЧВВАУЛ). У 1976-му був відібраний до загону космонавтів СРСР. Крім того, 1977-го закінчив Центр підготовки льотчиків-випробувачів. Загалом в загоні космонавтів СРСР Л. Каденюк прослужив з 1976 по 1983 рік і з 1988 по 1992 рік. У березні 1983 року його відрахували із загону.

Після розпаду СРСР Л. Каденюк отримав російське громадянство, українське прийняв 1995 року, за два роки до свого знаменитого польоту. Того ж року став членом групи космонавтів Національного космічного агентства України.

За час підготовки до космічних польотів пройшов унікальні інженерну та льотну підготовки. При цьому здобув знання з медицини, біології, астрофізики, геології, екології, вивчив космічні кораблі «Союз», «Союз-ТМ», багаторазовий транспортний космічний корабель «Буран», орбітальну станцію «Салют», частково – орбітальний комплекс «Мир».

2006 року звільнився з лав Збройних Сил України й захистив наукову дисертацію на звання кандидата технічних наук.

Дійсний член українського товариства «Інтелект нації». Віце-президент Аерокосмічного товариства України. Член колегії Національного космічного агентства України (нещодавно перейменоване Указом Президента «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» на Державне космічне агентство України). Член правління Українсько-Німецького Форуму. Член правління Українського молодіжного аерокосмічного об`єднання «Сузір’я».

Протягом своєї трудової діяльності Л. Каденюк брав участь у створенні й випробуваннях складних авіаційних та космічних систем. Він завжди підкреслював, що хотілося б, щоб знання й досвід використовувалися (у доброму розумінні цього слова) нашою державою більшою мірою, ніж є насправді. Тому бажання бути корисним в своїй країні, на жаль, перетворилося на мрію.

У свій політ Леонід Костянтинович взяв три прапори України, герб нашої держави – тисячолітній тризуб, гімн України, який двічі пролунав над нашою планетою, фотографії Ю. В. Кондратюка (О. Г. Шаргея) і С. П. Корольова – наших видатних земляків, творців космонавтики. Крім того, фотографію портрета Т. Г. Шевченка, його «Кобзар», аудіокасети з українськими піснями у виконанні Д. Гнатюка, А. Солов’яненка, С. Ротару тощо.

Після відбору до загону радянських космонавтів група, до якої входив Л. Каденюк, пройшла унікальну підготовку. Вивчали біологію, медицину, астрономію, геологію, екологію, астрофізику, здобули ґрунтовну інженерну освіту. Закінчили Центр підготовки льотчиків-випробувачів, одержавши дипломи льотчика-випробувача, пройшли повний курс загальнокосмічної підготовки у Центрі підготовки космонавтів ім. Ю. Гагаріна й отримали дипломи космонавта-випробувача. Крім того, він закінчив Московський авіаційний інститут і мав диплом інженера-механіка. Як льотчик-випробувач, літав на майже 60-ти типах і модифікаціях літаків різного призначення, переважно на винищувачах. Тобто підготовка була потужною, на що завжди звертали увагу американські та інші зарубіжні журналісти, а також фахівці в США, які готували його до польоту.

31 січня 2018 року відійшов у вічність Леонід Костянтинович....



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь