A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

На Буковині заборонили новорічну ілюмінацію та освітлені реклами: кому та на який період

Дата: 09.12.2022 14:28
Кількість переглядів: 265

В області заборонили використання усіх видів зовнішнього освітлення під час комендантської години (тобто з півночі до п’ятої години ранку). Таке рішення ухвалили на засіданні Ради оборони, повідомив голова Чернівецької ОВА Руслан Запаранюк, пише molbuk.ua. Обмеження діятимуть з 10 грудня по 25 січня 2023 року.



Також діє заборона на освітлення зовнішньої реклами, розміщеної на фасадах будинків та споруд, спеціальних конструкціях, після завершення робочого часу суб’єктів господарювання.

Крім того, взагалі (не лише під час комендантської години) не можна використовувати новорічну ілюмінацію на будинках, в парках, скверах, деревах, кущах, інших спорудах (окрім ілюмінацій, які працюють від джерел альтернативного електропостачання).
Як пояснили "МБ" в ОВА, зовнішня новорічна ілюмінація заборонена для всіх, у тому числі й для приватних осель. Можна вмикати лише те, що працює на батарейках чи інших автономних джерелах енергії.

Обіцяють, що за недотримання заборони виписуватимуть штрафи.

За словами директора департаменту розвитку Чернівецької міськради Сергія Бостана, це рішення ухвалене на центральному рівні, а отже, стосується і Чернівців. Наразі в мерії вже спілкувалися з підприємцями щодо того, щоби вони з розумінням поставилися до ситуації й не витрачали таку дорогоцінну зараз електроенергію на яскраві вітрини та рекламу.

"Щодо підприємців, то постійно проводимо з ними роз’яснювальну роботу. Розуміємо і самих підприємців, адже це їхній прибуток. Та все ж в Україні триває війна, тож потрібно правильно розставляти акценти. Ми спілкувалися з власниками закладів ресторанного господарства на вулиці Кобилянської. Говорили з ними про те, що потрібно дотримуватися певних норм і правил. Будемо бачити, чи нас почули. У протилежному випадку з ними буде працювати інспекція з благоустрою", – зазначив Сергій Бостан.

Як розповів керівник комунального підприємства "Міськсвітло" Андрій Шалєєв, наразі офіційних документів ще не надходило.

"Ми бачили лише повідомлення на сайті ОВА. Інших якихось офіційних документів до нас не надходило. Та у будь-якому разі "Міськсвітло" займається освітленням вулично-дорожньої мережі. Відповідно, це рішення стосується не нас, а реклам, вітрин, того, що світиться вночі. І це правильно. Бо ж коли є проблема з енергетикою, навіщо освітлювати вуличну автостоянку чи якийсь супермаркет, який уночі зачинений?" – розмірковує посадовець.

Інша річ, якщо вся ця краса живиться від батарейок чи генератора. У такому разі – будь ласка.

"Якщо людина ставить свій генератор і підключає гірлянди чи рекламну вивіску до альтернативного джерела енергії, то чому ні? Нехай підключає, нехай працює. Це її бізнес", – вважає Шалєєв.

За його словами, цьогоріч місто узагалі не будуть прикрашати гірляндами та іншими святковими атрибутами, які потребують освітлення.

"Не плануємо нічого такого робити, не ті часи зараз", – запевнив чиновник.

Усі деталі тут: https://bit.ly/3YaeorA



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь