A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

"САПЕР НЕ МАЄ ПРАВА НА ПОМИЛКУ" - із газети "Хотинські вісті"

Дата: 31.10.2022 17:03
Кількість переглядів: 201

Нещодавно у триденній відпустці удома побував 25-річний захисник із Клішківців АРТУР ДУДКА. Повертаючись, він доставив на передову черговий автомобіль, на який дружно збирала кошти уся Клішковецька громада, а також долучилися родичі з Чернівців та його колишні колеги. Крім цього земляки оперативно зібрали гуманітарний вантаж для воїнів.

Лише кілька днів хлопець провів у колі своєї сім’ї. Вечорами у рідній домівці у руках молодого бійця знову грала гітара, а з його уст лунали патріотичні пісні. Знайшов захисник годинку і для того, щоб навідатися до школи, де не так давно разом із зернами доброго, мудрого, вічного у юному серці укорінювалися патріотизм, національна свідомість, людяність і чуйність. А ще саме у шкільні роки Артур неабияк фізично загартовувався, виконував багаторазове «сонечко» на турніку, штовхав штангу та займався з гантелями.

Як тільки розпочалася повномасштабна російсько-українська війна, юнак уважно слідкував за новинами, уболівав за кожного загиблого українця і не міг залишатися вдома. «Я мушу йти!», – сказав батькам і 1 березня добровольцем пішов до військкомату. Мама Людмила і тато Володимир благословили сина, бо відмовляти його було марно – якщо Артур щось вирішив, то наміченого досягне.

Нині Артур Дудка – сапер інженерних військ ЗСУ. Саме його бригада першою ступає під час просування наших військ на територію, звільнену від ворога. Він та його побратими – дивовижні люди, яким вдається зберігати спокій та витримку в екстремальних ситуаціях. Про них кажуть, що їхні нервові сплетіння, наче зі сталевих прутів.

Артурові таке визначення особливо близьке, адже він здобув фах електрозварювальника у Чернівецькому училищі, виготовляв різні ковані вироби. Робота з металом вимагала витримки та уважності, як і його нинішня військова спеціальність.

– Ми продумуємо кожен свій крок і кожен рух – як стати, як нагнутися. Уважно вдивляємося у порослу травою та кущами місцевість, акуратно застосовуючи щупи, вишукуємо замасковані у напрямку просування небезпечні пастки, – розповів Артур про специфіку своєї діяльності на зустрічі з учителями та учнями рідної школи. – У разі виявлення вибухонебезпечних предметів спочатку позначаємо їх, дивимось, чи можемо безпечно зняти розтяжку, привести міну у небойовий стан. Якщо ж ні – знешкоджуємо на місці закладеним зарядом. Треба добре думати, не поспішати, бо сапер помиляється лише один раз.

Ми мінуємо, розміновуємо, робимо проходи для техніки, знищуємо нерозірвані боєприпаси. Це потребує великої уваги та самодисципліни. А найважче – втрачати побратимів, з якими пліч-о-пліч ризикуєш життям. На жаль, Артуру довелося прощатися зі своїм найкращим другом, порадником, командиром Олександром, з яким пройшли уздовж лінії розмежування на Луганщині Слов’янськ, Краматорськ.

Уже під час повномасштабної війни Артур зустрів свою половинку Валентину, котра його морально підтримує, надихає та з нетерпінням чекає дзвінка після кожного бойового завдання. У серпні пара зареєструвала шлюб, але замість медового місяця – тижні тривог і переживань. Молодята кажуть, що відпочиватимуть у медовому місяці тоді, коли наші захисники та захисниці виженуть з України останнього орка.

Дружина, батьки та сестри із благословенням знову провели Артура на фронт, а його наставники – вчителі ОЗО «Клішковецький ЗЗСО І–ІІІ ступенів» подарували своєму випускнику стяг з написом: «Нехай наш український прапор завжди охороняє і допомагає в боротьбі за перемогу!».

 

"Хотинські вісті"

Світлана ПАЛАГНЮК, вчителька географії ОЗО «Клішковецький ЗЗСО І–ІІІ ступенів»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь