КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Почесною відзнакою «Вдячна Буковина» нагородили Клішковецького сільського голову Віктора ДРОНЯ

Дата: 01.07.2022 13:45
Кількість переглядів: 980

Перший заступник голови Чернівецької обласної державної адміністрації  Богдан КОВАЛЮК    прибув у Клішковецьку територіальну громаду, щоб нагородити сільського голову Віктора ДРОНЯ  Почесною відзнакою «Вдячна Буковина» за вагомий особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток Чернівецької області   та з нагоди 60-річного Ювілею.

 «Життя швидкоплинне, отож треба поспішати творити добро.

У народі поширена думка, що в щедру літню пору часто народжуються люди, яких Всевишній обдарував талантами та здібностями. І вони у подальшому, при успішному їх розвитку, спроможні стати непересічними особистостями у різних сферах суспільного буття.

Одна із них – шанована у краї людина, яка чимало років працює в органах місцевого самоврядування, Клішковецький сільський голова Віктор Васильович Дронь.

У кожного свій рідний берег

Він народився у Перебиківцях у сім‘ї сільської інтелігенції: батько працював лікарем, а мати – вчителькою. Ріс допитливим, з бажанням навчатися. Із дитинства щиро любив свою малу батьківщину. Це почуття проніс крізь роки, воно наповнює серце теплом і дотепер.

Віктор Васильович зізнається, що берег його буття знаходиться на Дністрі. Бо з річкою пов‘язані незабутні хлоп‘ячі спогади. Як у 6 років навчився плавати, а у вісім – уперше переплив водойму і дістався її лівого берега на Тернопіллі.

Закінчивши місцеву десятирічку, трудовий шлях розпочав робітником тамтешнього радгоспу. Невдовзі поступив на навчання і стаціонарно закінчив історичний факультет Чернівецького державного університету. Із 1986-го  до 2002 року викладав історію і правознавство учням Перебиковецької школи.

Два десятиліття служіння громаді

А потім відбувся стрімкий поворот у долі Віктора Васильовича, який видається аж ніяк не випадковим. Адже земляки вже знали і шанували його здатність перейматися громадськими проблемами, готовність допомагати людям у розв‘язанні життєвих негараздів.

Отож В. В. Дронь упродовж 4-х каденцій очолював орган місцевого самоврядування у Перебиківцях, а за результатами виборів у 2020 році обраний Клішковецьким сільським головою. Відтоді у нього значно більший обсяг праці управлінця, а, отже, і вища відповідальність за її результати.

Необхідно зазначити, що Віктор Васильович – єдиний на Буковині керівник такого рівня, хто стільки часу очолює самоврядну структуру.

А ще варто наголосити, що нині до Клішковецької громади, яка є найбільшою серед сільських територіальних утворень у краї, входять 12 населених пунктів з понад 17 тисячами мешканців.

з людьми і для людей

За двадцятилітній період управління сільрадами завдяки професіоналізму, наполегливості, ініціативності В. В. Дроня зроблено чимало добрих справ. Керівник пригадує головні з них:

– Це прокладання 25-кілометрового газогону і підведення блакитного палива до осель перебиківчан. То було дуже складно, зокрема з огляду на велику протяжність магістралі. Але громада згуртувалася, активно долучалася: коштами, працею, спеціальною технікою.

Усвідомлюючи виняткове значення для жителів цього географічно віддаленого села автомобільних доріг, придбали автогрейдер для їх утримання. А ще гусеничний трактор для облаштування сміттєзвалища.

За кошти з різних джерел, у тому числі завдяки залученню вітчизняних та міжнародних програм, проведено капітальний ремонт за європейськими стандартами будинку культури і адмінприміщення сільради у Перебиківцях. Перекрито дах та замінено на енергозберігальні вікна у місцевій школі, яка переведена на електричне опалення.

Облаштовані дитячий майданчик, мініфутбольне поле зі штучним покриттям, благоустроєні кладовища.

І за півтора року роботи Клішковецьким сільським головою зроблено чимало у розвитку населених пунктів громади. Зокрема, переглянули організаційну структуру закладів освіти, нині усі п‘ять шкіл є опорними. Завдяки цьому вдалося значно збільшити обсяг освітньої субвенції, яка надходить з державного бюджету на їх утримання.

На жаль, з початком повномасштабної війни з російськими агресорами низку проєктів довелося призупинити. Так, треба освоїти три мільйони гривень отриманих коштів на будівництві футбольного поля зі штучним покриттям у Клішківцях, чотири мільйони – на капремонт будинку культури у Шилівцях, – розповідає В. В. Дронь.

Сільський голова – то менеджер

– Успішність роботи керівника органу місцевого самоврядування багато в чому залежить від співпраці з членами громади. Як вона відбувається? – цікавимося в очільника.

– Усвідомлюю її значення. А тому намагаюся плідно взаємодіяти з депутатами, членами виконкому сільради. Регулярно зустрічаюся з керівниками підприємств, організацій, установ, підприємцями, фермерами, як і жителями сіл. Бо особисті контакти, зустрічі дають змогу вивчити наявні у людей проблеми та визначитися зі шляхами їх вирішення. На жаль, не все, що турбує сільчан, можу залагодити, бо не все належить до повноважень керівника громади.

Як на мене, то сільський голова у сучасних умовах – це менеджер, у якого є професійні знання і досвід у визначенні завдань, які необхідно розв‘язувати. І, безумовно, має володіти навичками  вишукувати кошти, аби реалізувати намічене.

У практичній роботі керівника такої великої громади як наша, не може бути дрібниць. Про це ніколи не забуваю. Як і про те, що життя швидкоплинне, отож треба поспішати творити добро, – зізнається Віктор

Сільський голова – то менеджер

– Успішність роботи керівника органу місцевого самоврядування багато в чому залежить від співпраці з членами громади. Як вона відбувається? – цікавимося в очільника.

– Усвідомлюю її значення. А тому намагаюся плідно взаємодіяти з депутатами, членами виконкому сільради. Регулярно зустрічаюся з керівниками підприємств, організацій, установ, підприємцями, фермерами, як і жителями сіл. Бо особисті контакти, зустрічі дають змогу вивчити наявні у людей проблеми та визначитися зі шляхами їх вирішення. На жаль, не все, що турбує сільчан, можу залагодити, бо не все належить до повноважень керівника громади.

Війна додала клопотів

– У діяльності керівника з‘явилися нові напрямки, відколи розпочалося повномасштабне російське вторгнення в Україну. У чому вони полягають?

– Це прийом та розміщення вимушено переселених осіб: їх у селах громади понад одна тисяча, – наголошує В. В. Дронь. – Наше завдання – забезпечити їх житлом та усім необхідним. Тих, хто оселився у приміщеннях освітніх закладів та церков, безплатно харчуємо.

І, безперечно, пріоритетом є допомога армії. Жителі населених пунктів громади надали понад 3 мільйони гривень, які використовуємо для придбання необхідного для захисників та захисниць, а також переселенців.

У перші дні війни створили при сільраді штаб, який координує роботу волонтерського центру та збір різноманітної допомоги, її направлення до військовослужбовців та біженців.

Наразі для потреб армійців коштом громади придбано 18 автомобілів, три тепловізори та багато іншого. На жаль. жорстока війна з ворогом триває, отож тил і надалі зобов‘язаний підтримувати на фронті захисників і захисниць України.

Підсумовуючи, зазначу, що у нашій громаді вже проведено у цьому напрямку колосальну роботу, в якій взяли участь тисячі мешканців. І так триватиме, доки не настане довгоочікувана перемога.

– Війна неодмінно колись завершиться. І якими будуть пріоритети у розвитку громади? – цікавимося у Віктора Васильовича.

– Вони залишаються незмінними, – каже він. – Це забезпечення належного утримання закладів освіти та охорони здоров‘я. І покращення стану автошляхів, причому не лише місцевого значення. Адже дороги – то артерії життя. Винятково велике значення вони мають, зокрема, для мешканців віддалених населених пунктів.

– У кожної людини є мрія, а яка вона у вас?

– Щоб нашою перемогою над агресором

закінчилася війна. І ми повернулися до мирного життя і вирішували проблеми, що турбують жителів громади.

– Ваше бачення ролі сім‘ї у бутті людини?

– Родина – це моя основа, яка повсякчас підтримує мене, звідки черпаю енергію і сили. Саме сім‘я дає змогу зосереджуватися на роботі сільського голови, – вважає В. В. Дронь. Із дружиною-лікаркою він ось уже 39 років у шлюбі. Виростили і дали вищу освіту двом синам. Підростають двоє онучок і онук.

...На життєвому небокраї Віктора Васильовича Дроня з‘явилися мудрих 60 років. Запитуємо: з яким відчуттям сприймає таку поважну дату?

– У пам‘яті, немов у калейдоскопі, зринають дитячі, шкільні та студентські роки, багатолітня робота вчителем, сільським головою. Немов усе те було вчора, а нині, раптово, вже виповнилося 60... Проте нічого не вдієш, такий стрімкий плин життя, – резюмує В. В. Дронь.»

Газета «Хотинські вісті»

 

Клішковецька територіальна громада щиро вітає Віктора ДРОНЯ з заслуженою нагородою та з 60-річним Ювілеєм. Від усієї душі бажаємо Вам насамперед мирного неба, міцного здоров’я, невичерпної енергії і оптимізму, душевного тепла і сімейного затишку, справжнього людського щастя, достатку і благополуччя, нових плідних успіхів і звершень на благо нашої територіальної громади.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь