A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Сьогодні – День фермера! Бажаємо усім збирати багаті врожаї під мирним небом!

Дата: 19.06.2022 09:32
Кількість переглядів: 517

У цей важкий час, коли окупанти цілеспрямовано нищать аграрний сектор нашої держави, велика відповідальність за продовольчу безпеку українців лягла на плечі фермерів. Саме вони, незважаючи на будь-які труднощі, загрози та перепони, тримають тил, вирощують хліб і до хліба та всіляко підтримують Збройні сили України.

І хоч на державному рівні їхнє професійне свято почали відзначати лише три роки тому, проте саме тепер важливість та необхідність їхньої праці як ніколи гостро усвідомили не лише в нашій державі, а й в усьому світі.

У День фермера кореспонденти газети «Хотинські вісті» поспілкувалися із аграріями краю.

Керівник фермерського господарства «ЗахідАгроТранс», яке діє вже близько тринадцяти років, Петро Сергійович Кушнір розповів:

– Від 24 лютого стабільність багатьох фермерських господарств, котрі знаходяться на територіях, де ведуться бойові дії, порушена або ж ущерть знищена. На Хотинщині, дякувати Богу й українським захисникам та захисницям, спокійно. Тож на полях «ЗахідАгроТрансу» посівна відбулася за звичним графіком.

На щастя, ми до початку повномасштабного наступу російських загарбників у достатній мірі запаслися пально-мастильними матеріалами, міндобривами, засобами захисту рослин. На семистах гектарах засіяли, як і щороку, заплановані культури: пшеницю, ячмінь, сою, кукурудзу, соняшник та ріпак.

Однак, як кажуть у народі, біда одна не ходить: крім воєнних небезпек, майбутнім врожаям загрожують ще й погодні умови. Зима була малосніжною, весною випало обмаль дощів, червень теж дуже посушливий. Рослини страждають від нестачі вологи, високі температури та відсутність опадів згубно на них впливають.

Але сподіваємося, що погодна ситуація зміниться, і ми таки збиратимемо такий потрібний нині урожай. Як мовиться, хто щедро сіє, той має щедро жати.

– Чи надає підтримку ваше фермерське господарство Збройним силам?

– Так, звичайно. Переконаний у тому, що якщо кожен подасть руку допомоги нашій армії, то зможемо подолати ворога, адже гуртом і батька легше бити.

Ще з перших днів повномасштабного вторгнення від «ЗахідАгроТрансу» перерахували кошти у сумі 100 тисяч гривень на потреби українських військ. Крім цього, неодноразово відправляли у гарячі точки зерно та різні продукти.

Віримо, підтримка кожного з нас наближає та пришвидшує нашу перемогу, – зазначає Петро Кушнір.

Неабияк занепокоєна майбутнім і фермерка з багаторічним досвідом Ніна Дмитрівна Сторцун із Клішківців.

Створене нею у 2007 році фермерське господарство «Нікос» уже кілька років поспіль не приносить очікуваних прибутків, а от виснажливої і трудомісткої праці та чималих коштів доводиться вкладати удосталь.

На площах господарства – яблуневі, абрикосові та персикові сади.

– Торік яблука продавали за безцінь, – каже фермерка. – А щоб виростити якісну продукцію, саду потрібен пильний догляд і надійний захист. Тож вклали відповідні кошти, а натомість отримали лише збитки.

Компенсували витрати з реалізації абрикосів та персиків. На жаль, цьогоріч надія на їх урожай загинула ще з весняними заморозками, котрі повністю пошкодили цвіт. Та й яблуневі сади неабияк страждають від нинішньої посухи, плоди обсипаються. Усі аграрії чекають на дощ, бо від цього залежить продовольче майбутнє усієї держави, – з болем каже жінка.

– Половину яблуневого саду довелося викорчувати. Бо "витягнути" одними яблуками плату робітникам, за зберігання у холодильнику, перевезення ніяк не зможемо. Однак, аби земля не пустувала у цей важкий час, засіяли площу кукурудзою.

Як і всі українці, щиро вірю в те, що нашим військам вдасться нарешті витіснити ворога за межі України. Неодноразово долучалася до збору коштів для ЗСУ, а ще передавали для української армії фрукти. Як кажуть, чим багаті, тим і раді допомогти.

Зазначимо, що всі фермери Хотинщини тримають аграрний фронт та усіляко допомагають у подоланні російських окупантів. Дякуємо їм за громадянську позицію, професіоналізм та істинну відданість справі.

Колектив газети «Хотинські вісті» бажає усім фермерам краю: нехай погода завжди буде сприятливою, техніка надійною, врожаї щедрими, а, головне, щоб збирали їх обов’язково під мирним небом!

"Хотинські вісті"



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь