A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Про вилучення автомобілів та іншої техніки в умовах воєнного часу

Дата: 14.03.2022 11:11
Кількість переглядів: 748

Зараз Збройні сили України дуже потребують техніки, зокрема вантажних автомобілів, позашляховиків, автобусів для перевезення особового складу, причепів тощо.

У регіональних ЗМІ з'явилися повідомлення, що у краї вилучають автівки на потреби ЗСУ, у тому числі у звичайних громадян. Що передбачає законодавство?

Начальник Чернівецького обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки полковник Ігор Сорокопуд на брифінгу поінформував:

??Законом України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено поняття «військово-транспортний обов‘язок».

??Військово-транспортний обов‘язок встановлюється з метою забезпечення ЗСУ та інших військових формувань транспортними засобами, які перебувають у власності державних органів, підприємств, організацій та фізичних осіб.

??Для вилучення техніки вручають часткові наряди. Це документ, який підписаний головою відповідної РВА спільно із начальником терцентру комплектування та соціальної підтримки (колишній військкомат).

??Під час дії воєнного стану часткові наряди для вилучення техніки вручаються і власникам транспортних засобів, фізичним особам. Вони зобов’язані ці автівки доставити до пункту попереднього збору техніки.

??Наразі вилучено і направлено на потреби Збройних сил України та інших військових формувань близько 300 одиниць різноманітної техніки. Робота у цьому напрямку триває, - повідомив він.

Як відбувається вилучення техніки?

Як пише Молбук, положення про військово-транспортний обов’язок поширюється на державні органи влади, установи, підприємства, організації, незалежно від форми власності. Також поширюється на фізичних осіб власників транспортних засобів.

Під час дії воєнного стану часткові наряди для вилучення техніки вручаються і керівникам підприємств, і власникам транспортних засобів, тобто фізичним особам.

Це документ, який підписаний головою відповідної РВА спільно із начальником ТЦК та СП.

Власники зобов’язані ці автівки доставити у місце, визначене начальником Територіального центру комплектування та соціальної підтримки до пункту попереднього збору техніки.

Яким документом затверджено

Як повідомили у Територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, порядок виконання військово-транспортного обов’язку визначений постановою КМУ №1921 "Про затвердження Положення про військово-транспортний обов'язок". Там же є і порядок компенсації шкоди, завданої транспортним засобам, а також порядок повернення.

Як повертають машини

У постанові йдеться про те, що повернення підприємствам, установам та організаціям транспортних засобів і техніки здійснюється військовими частинами (підрозділами), установами та організаціями військових формувань, для задоволення потреб яких вони залучалися, протягом 30 календарних днів з дати оголошення демобілізації через військові комісаріати, які здійснили таке залучення.

Для повернення транспортних засобів і техніки керівники підприємств, установ та організацій, транспортні засоби і техніка яких залучалися під час мобілізації, звертаються до військового комісаріату за місцем їх залучення з відповідною заявою.

Як компенсовують за пошкоджену автівку

Право на компенсацію шкоди, завданої транспортним засобам і техніці внаслідок їх залучення під час мобілізації, мають юридичні особи комунальної і приватної форми власності, транспортні засоби і техніка яких залучалися для задоволення потреб військових формувань під час мобілізації.

Компенсація шкоди, завданої транспортним засобам і техніці внаслідок їх залучення під час мобілізації, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету протягом п’яти наступних бюджетних періодів після оголошення демобілізації та повернення транспортних засобів і техніки підприємствам, установам та організаціям.

У разі коли внаслідок залучення під час мобілізації транспортний засіб або техніка були знищені, їх власнику відшкодовується майнова шкода, визначена за результатами незалежної оцінки, проведеної відповідно до законодавства про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність, на дату проведення такої оцінки.

Транспортні засоби і техніка, які були знищені внаслідок їх залучення під час мобілізації, підлягають списанню з балансового обліку підприємств, установ та організацій на підставі наданих військовими формуваннями документів, які підтверджують знищення таких транспортних засобів і техніки.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь