A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Щодо показників, які негативно впливають на надходження доходів до бюджетів усіх рівнів та соціальне забезпечення громадян

Дата: 20.01.2022 17:47
Кількість переглядів: 539

Питання наповнення бюджетів доходами для забезпечення життєдіяльності відповідної територіальної одиниці є особливо значимим після втрат, яких зазнали бюджети усіх рівнів під час карантинних заходів. Так, аналіз показників Податкового розрахунку в частині нарахування єдиного внеску страхувальниками Клішковецької територіальної громади, свідчить про те, що не усі суб’єкти господарювання були свідомими щодо виконання зобов’язань перед бюджетами та своїми найманими працівниками.

 На жаль, окремі роботодавці, що зареєстровані на території Клішковецької територіальної громади, з метою зменшення податкового навантаження, використовують різні методи мінімізації зайнятості та заробітної плати найманих працівників, а саме оформляють працівників на неповний робочий час та укладають договори цивільноправового характеру, що в свою чергу негативно впливає на рівень середньої зарплати працівників.

 За вересень 2021 року середня заробітна плата найманих працівників становила 9058 грн, що на 3058 грн (на 51,0%) перевищує гарантований державою мінімальний розмір (6000 грн), однак на 888 грн (на 8,9%) нижче, порівняно з обласним показником, а у господарюючих суб’єктів – 6266 грн, що на 266 грн (на 4,4%) перевищує мінімальний розмір, однак на 3681 грн (на 37,0%) нижче обласного показника.

Крім цього, наявні роботодавці, зареєстровані на території Клішковецької територіальної громади, середня заробітна плата найманих працівників у яких є нижчою, ніж середньостатистична заробітна плата відповідної галузі за вересень 2021 року (додаток 1).

Середня заробітна плата найманих працівників, які зайняті у фізичних осібпідприємців становить лише 5969 грн, що на 31 грн (на 0,5%) менше за розмір законодавчо встановленої мінімальної заробітної плати та на 3977 грн (на 40,0%) обласного показника. У 42,0% таких найманих працівників заробітна плата нараховувалася всередньому на рівні або менше мінімального розміру.

Систематично здійснюється аналіз звітності страхувальників на предмет виявлення ознак мінімізації зайнятості і оплати праці найманих працівників. 3 роботодавці, які зареєстровані на території Клішковецької територіальної громади, у липні 2021 року збільшили на 20 і більше відсотків кількість застрахованих осіб з ознакою “неповний робочий час”, 2 – серпні, 3 – у вересні 2021 року (додатки 2-4).

 У 2 роботодавців кількість застрахованих осіб, які виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими договорами, більше 30% кількості застрахованих осіб у серпні 2021 року та/або їх кількість збільшено на 20 і більше відсотків у порівнянні з попереднім звітним місяцем, 3 – у вересні 2021 року. 5 роботодавців територіальної громади за липень 2021 року нарахували найманим працівникам заробітну плату менше мінімального рівня при повній зайнятості (додаток 6). Крім цього, Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області стурбоване наявністю заборгованості перед бюджетом Пенсійного фонду України по окремих підприємствах територіальної громади. Несвоєчасне відшкодування витрат, понесених Пенсійним фондом України на виплату та доставку пільгових пенсій (інших платежів), негативно впливає на стан наповнення бюджету Пенсійного фонду України в області та створює напружену ситуацію з акумулюванням коштів на виплату пенсій.

Крім того, у зв’язку із несплатою зобов’язань по страхових внесках, втрат зазнає не лише бюджет Пенсійного фонду, а й громадяни, оскільки період, за який не сплачено внески, не буде зараховано до страхового стажу.

Зокрема, по Клішковецькій територіальній громаді станом на 01.01.2022 обліковується боржник, у якого наявна заборгованість зі сплати обов’язкових платежів до бюджету Пенсійного фонду України, а саме ТзОВ «Дністровський» (код ЄДРПОУ 30834960) в сумі 11,6 тис. грн. Оскільки наповненість бюджетів територіальних громад залежить від легального ведення бізнесу та сплати платежів до бюджету усіма суб’єктами господарювання, які здійснюють діяльність на їх території, вважаємо, що саме органи місцевого самоврядування мають бути основним ініціатором та організатором заходів з питань легалізації зайнятості, в тому числі шляхом проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь