A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Заміна документів після одруження: що варто знати нареченим

Дата: 04.06.2020 09:23
Кількість переглядів: 16806

Заміна документів після одруження: що варто знати нареченим

 

Відповідно до статті 35 Сімейного кодексу України наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватися дошлюбними прізвищами. Наречена, наречений мають право приєднати до свого прізвища прізвище нареченого, нареченої. Якщо вони обоє бажають мати подвійне прізвище, за їхньою згодою визначається з якого прізвища воно буде починатися.

Зміна прізвища тягне за собою ряд обов'язкових правових наслідків, і в першу чергу це стосується необхідності заміни документів після одруження.

 

Які документи необхідно замінити після одруження?

При зміні прізвища після одруження варто бути морально готовим до заміни документів, пов'язаних з особистістю громадянина. При цьому, для поновлення деяких документів закон встановив обов'язковий термін. Не виконання умов і термінів загрожує штрафом. Обов'язковій заміні підлягають такі документи:

  • український паспорт;
  • ідентифікаційний код (РНОКПП);
  • водійське посвідчення (права);
  • закордонний паспорт.

Список документів, в які необхідно внести зміни, при їх наявності:трудова книжка;дисконтні та членські карти;дані в реєстрі виборців;банківські договори, карти та рахунки;реєстрація та страхування автомобіля;медичні картки і страховий поліс;студентський, читацький квитки і залікова книжка;заповіт;реєстраційні документи підприємця.

Список документів, які не потрібно змінювати після зміни прізвища:

  • документи про освіту: сертифікати про проходження курсів підвищення кваліфікації, дипломи про середню і вищу освіту, дипломи кандидатів і докторів наук і т. д.;
  • документи, які встановлюють право на майно (наприклад, договір купівлі-продажу будинку).

 

Як і де поміняти паспорт після одруження?

З 01.10.2016 відповідно до міжнародних стандартів цивільний паспорт виготовляється у форматі пластикової ID-карти. Таким чином, ті, хто вирішив змінити прізвище після одруження, отримають вже пластиковий аналог паперового паспорта. Колишній паспорт «книжечкою» у Вас заберуть.

Для заміни паспорта після одруження необхідно звернутися в територіальний підрозділ Державної міграційної служби України за зареєстрованим місцем проживання, або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) чи центру обслуговування «Паспортний сервіс».

Термін для заміни паспорта при зміні прізвища пов'язаної із одруженням– 1 місяць з дати укладення шлюбу.

Недотримання встановлених термінів тягне за собою юридичні наслідки, наприклад, неможливість укладати договори, а отже, продавати майно, оформлювати довіреність, приймати спадщину, здійснювати банківські операції.

 

 

 

Зміна ідентифікаційного кодупри зміни прізвища після одруження

Реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний код) присвоюється людині на все життя. Тобто, навіть у разі зміни прізвища після одруження, сам номер не змінюється, а ось саму картку РНОКППпотрібно отримати нову вже з новим прізвищем.

Стаття 70 Податкового кодексу України встановила обов'язок фізичних осіб подавати в контролюючі органи відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки платника податків або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків і мають відмітку у паспорті ).

Відомості про зміну даних подаються протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою 5-ДР до контролюючого органу за своєю податковою адресою, а фізична особа, яка не має постійного місця проживання в Україні, - до контролюючого органу за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування.

 

Заміна закордонного паспорта при зміни прізвища після одруження

Після заміни внутрішнього паспорта доведеться змінити закордонний паспорт. З старим прізвищем він дійсний тільки один місяць з дня зміни прізвища. Крім того, відразу після зміни прізвища в Державну прикордонну службу, а також в Інтерпол направляється інформація про недійсність вашого старого закордонного паспорта. Вартість заміни закордонного паспорта складе стільки ж, скільки й виготовлення нового.

 

Заміна водійськогопосвідчення при зміні прізвища після одруження

Порядок заміни водійського посвідчення в тому ж числі після одруження встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 08.05.1993 № 340 «Про затвердження Положення про порядок видачі посвідчення водія та допуску громадян до керування транспортними засобами» (зі змінами).

Обмін посвідчення водія у зв'язку зі зміною особистих даних (прізвище, ім'я та по батькові) здійснюється на підставі документа, що підтверджує таку зміну, тобто в нашому випадку свідоцтво про шлюб.

Приємним є те, що обмін посвідчення водія здійснюється без складання іспитів, а також те, що обмін посвідчення водія проводиться незалежно від зареєстрованого місця проживання.При отриманні нового посвідчення водія вилучається посвідчення водія, що підлягає обміну.

Для заміни водійського посвідчення Ви можете звернутися до сервісного центру МВС або центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Посвідчення водія також можна замовити через е-кабінет водія.

 

Щоб отримати юридичну консультацію та роз’яснення з правових питань: пишіть на нашу електронну адресу: khotynske@legalaid.cv.ua або зателефонуйте на номер відділу «Хотинське бюро правової допомоги»: +38(097)328-55-78, (03731)2-10-61; скайп-зв’язок: live:khotynske, Хотинське бюро правової допомоги, а також за телефоном - 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України) – єдиний контакт центр.

 

Головний спеціаліст відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Мельник В.В.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь