КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Впродовж січня цього року у Центрах обслуговування платників буковинцям надали понад 8 тисяч адміністративних послуг

Дата: 28.02.2020 09:31
Кількість переглядів: 536

Про це інформують у Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області та зазначають, в цілому працівниками Центрів обслуговування платників у січні 2020 року було надано понад 8258 адміністративних послуг.

Фото без опису

У податковому відомстві наголошують, така кількість сервісних послуг свідчить про те, що платники податків вже звикли до функціонування Центрів обслуговування платників у області, адже в них зосереджені всі сервіси, необхідні платникам податків: звірка про стан розрахунків з бюджетом, консультаційна допомога щодо порядку заповнення і подання податкової звітності та з питань ведення господарської діяльності, отримання різноманітних довідок, зокрема, про доходи, наявність або відсутність податкового боргу. Також можна дізнатися про реквізити рахунків для зарахування коштів в бюджети, подати для реєстрації Книгу обліку доходів і витрат, отримати витяг із Реєстру платників єдиного податку та інші адміністративні послуги.

Відтак, звернувшись з письмовим зверненням, довідки про отримані доходи отримали  272 буковинця. Однак слід зазначити, що платники податків можуть отримати інформацію про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, скориставшись електронними сервісами ДПС, а саме - електронним сервісом «Електронний кабінет платника» (https://cabinet.tax.gov.ua/), який функціонує на сайті ДПС.  Платникам слід знати, запит для отримання відомостей про доходи формується виключно фізичними особами за умови  використанням лише електронного цифрового підпису фізичної особи.

Серед решти найбільш запитуваних адмінпослуг можна виділити наступні: послуги з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків – 4,3 тис., з реєстрації книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок – 744. Також 676 платників отримали витяг з реєстру платників єдиного податку.

З повним переліком усіх адміністративних послуг, які надаються територіальними органами Головного управління ДПС у Чернівецькій області, можна ознайомитися на офіційному порталі за посиланням:https://cv.tax.gov.ua/okremi-storinki/tsentri-obslugovuvannya-platnikiv-poda/.

 

Перелік фізичних осіб, які мають податковий борг із земельного податку

У Головному управлінні ДПС у Чернівецькій області роз’яснюють, що земельний податок мають сплачувати власники земельних ділянок (паїв) та постійні землекористувачі – фізичні та юридичні особи (ст. 14.1.72 Податкового кодексу України, ст. 269.1 ПКУ). Власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок з дня виникнення права власності на земельну ділянку, а у разі припинення права власності або користування земельний податок сплачується за фактичний період перебування землі у власності у поточному році. Земельний податок фізичними особами сплачується протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про приймання податкових платежів.

Базовим податковим (звітним) періодом для сплати земельного податку є календарний рік, який починається 1 січня і закінчується 31 грудня того ж року (для новостворених підприємств та організацій, а також у зв'язку із набуттям права власності та/або користування на нові земельні ділянки може бути меншим 12 місяців).

У разі якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених ПКУ, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах: при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, — у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

Перелік фізичних осіб, які мають податковий борг з з земельного податку та з орендної плати за землю, станом на 01.02.2020 року по районам на офіційному порталі Територіальних органів ДПС у Чернівецькій області за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/409653.html

 

ДПС Буковини: розміри місцевих податків у 2020 році

Фахівці Головного управління ДПС у Чернівецькій  області нагадують платникам податків, що відповідно до Податкового кодексу Українидо місцевих податків та зборів відносяться: плата за землю; податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки;транспортний податок; єдиний податок; збір за місця для паркуваннятранспортних засобів; туристичний збір.

Відтак, наголошують, розмір більшості місцевих податків залежить від величини мінімальної зарплати. Разом з тим,  ПКУ встановлено граничні розміри, а конкретні величини місцевих податків визначені  у рішеннях місцевих рад.

Крім того, податківці акцентують, з 1 січня 2020 року мінімальна заробітна плата у місячному розмірі становить 4723 гривень. Тож її зростання (порівняно з минулим роком) зумовило збільшення суми деяких місцевих податків.

Так, податок на нерухомість визначають у розмірі, що не перевищує 1,5 % розміру мінімальної зарплати за 1 кв. м, що у 2020 році становить 70,85 грн. (4723 грн. ? 1,5 %).

Збір за паркування транспортних засобів  визначають за 1 кв. м. площі земельної ділянки, відведеної для паркування, у розмірі до 0,075 % мінімальної зарплати, що у 2020 році дорівнює 3,54 грн (4723 грн ? 0,075 %).

Транспортний податок сплачують  власники легкових авто, з року випуску яких минуло не більше ніж 5 років (включно) і середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної зарплати, що у 2020 році сягає 1 771 125 грн. (4723 грн. ? 375). Ставка податку незмінна й становить у розрахунку на календарний рік 25000 грн. за кожен легковий автомобіль, що є об'єктом оподаткування.

Туристичний збір установлюють за кожну добу тимчасового розміщення (ночівлі) у розмірі до 0,5 % - для внутрішнього туризму та до 5 % - для в'їзного туризму від розміру мінімальної зарплати для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення. Тобто, на 2020 рік - до 23,62 грн. (для внутрішнього туризму) і до 236,15 грн. (для в'їзного туризму).

Також у податковій службі Буковини наголошують, з 03.01.2020 року місцеві податки необхідно сплачувати на нові бюджетні рахунки, інформацію щодо реквізитів яких розміщено на субсайті Територіальних органів ДПС у рубриці «Бюджетні рахунки» за посиланням: https://cv.tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/

Головне управління ДПС у Чернівецькій області



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь