A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Припинили підприємницьку діяльність фізичної особи

Дата: 10.06.2019 11:06
Кількість переглядів: 1050

Припинили підприємницьку діяльність фізичної особи – підприємця,подайте декларацію про майновий стан і доходи

Фахівці Головного управління ДФС у Чернівецькій області нагадують фізичним особам - підприємцям (крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування), стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за їх рішенням, що вони повинні подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за останній базовий податковий (звітний) період. В декларації відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

У разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Форма декларації про майновий стан і доходи затверджена наказом Міністерства фінансів України від 02.10.2015 № 859 (у редакції наказу Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 556).

Крім того, задля уникнення додаткових нарахувань єдиного внеску та застосування фінансових санкцій у відомстві радять усім підприємцям під час реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця, доводити процедуру зняття до завершення. Тобто, подати «ліквідаційну» звітність підприємця й провести остаточні розрахунки із бюджетом за податками та ЄСВ.

 

Детінізація: у січні - травні 2019 року буковинські роботодавці легалізували працю 11696 осіб

Починаючи з вересня 2018 року, відтоді як Кабінет Міністрів ухвалив розпорядження про заходи, спрямовані на детінізацію відносин у сфері зайнятості населення, у фіскальному відомстві краю кампанія спрямована на детінізацію ринку праці та вдосконалення контролю за оформленням трудових відносин із найманими працівниками продовжується - інформує заступник начальника Головного управління ДФС у Чернівецькій області Наталія Чернівчан.

За її словами впродовж п'яти місяців 2019 року в області легалізовано працю 11696 осіб. Ще за цей період зареєстровано 2730 фізичних осіб – підприємців. «Детінізація» принесла бюджету понад 10,7 млн. грн. додаткових надходжень з єдиного внеску.

Також, Наталія Василівна звертає увагу роботодавців, які впродовж першого кварталу 2019 року виплачували заробітну плату нижче мінімальної – таких в області нараховується 1698 платників, серед яких 1032 юридичні особи та 616 фізичних осію – підприємців на той факт, що не тільки тіньова зарплата ,але й зарплата нижче мінімальної - один із критеріїв ризиковості для проведення перевірок.

Загалом із цієї категорії – продовжує посадовець - на початок червня 2019 року 226 платників юридичних осіб та 234 підприємці, які виплачували зарплату менше мінімальної, уже виправили своє порушення та додатково сплатили до бюджету 404,7 тис. грн. ПДФО і 528,1 тис. грн. ЄВ.

Щодо контрольно - перевірочних заходів, то від початку року з питань виявлення нелегальної робочої сили та виплати зарплати в конвертах фіскали провели 82 перевірки (за аналогічний період 2018 року проведено 27). За результатами 22 таких заходів виявлено 128 неоформлених найманих осіб (за аналогічний період 2018 року виявлено 38 неоформлених найманих працівників).

Матеріали для прийняття рішень на 21 платника – «порушника» та 118 неоформлених особах передано управління Держпраці у Чернівецькій області.

Теж Наталія Василівна закликає роботодавців пам'ятати про неприпустимість допуску до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин, а також акцентує, що ухилення від сплати обов'язкових платежів в усіх проявах, у т. ч. шляхом використання нелегальної найманої праці тягне фінансову, адміністративну та карну відповідальність. Не очікуйте проведення перевірок, своєчасно оформлюйте найнятих робітників, виплачуйте і відображуйте у звітності реальну зарплату .

І насамкінець посадовець інформує сільськогосподарських товаровиробників, що фіскали в області розпочалася операцію «Урожай-2019», мета якої максимально забезпечити детінізацію найманих працівників в аграрному секторі.

 

Припинення підприємницької діяльності: датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників

У Головному управлінні ДФС у Чернівецькій області звертають увагу фізичних осіб – підприємців , що нарахування ЄВ здійснюється до завершення процедури ліквідації підприємницької діяльності.

Законом України від 13 травня 2014 року № 1258-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців за заявницьким принципом» внесено зміни до Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464).

Зняття з обліку платників єдиного внеску – фізичних осіб – підприємців, здійснюється контролюючими органами на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором, після проведення передбачених законодавством перевірок платників та проведення остаточного розрахунку (абз. 7 частини 1 ст. 5 Закону № 2464).

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця така фізична особа користується правами, виконує обов'язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою – підприємцем (частини 4 ст. 6 Закону № 2464).

При цьому останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності такої фізичної особи (частина 8 ст. 9 Закону № 2464).

Платник єдиного внеску (фізична особа – підприємець) знімається з обліку після проведення перевірки та здійснення остаточного розрахунку зі сплати єдиного внеску.

До реєстру страхувальників вносяться відповідні записи із зазначенням дати та причини зняття з обліку платника єдиного внеску.

Датою зняття з обліку платника єдиного внеску є дата внесення запису до реєстру страхувальників.

Джерело: Головне управління ДФС у Чернівецькій області

 

Інформацію підготовлено центром економічного зростання Клішковецької ОТГ в рамках проекту «Різні громади - спільні рішення для економічного зростання», який реалізується через ініціативу «Мери за економічне зростання»Фото без опису

#M4EG #Агенція_розвитку_громад_Буковини #Різні_громади_спільні_рішення_для_економічного_зростання


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь