КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

РЕФОРМА В ДІЇ. Інформує Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування

Дата: 04.12.2017 12:00
Кількість переглядів: 998

 Фото без опису

Центром Клішковецької громади є колись найбільше село України, яке змогло об’єднати навколо себе ще два села – Млинки та Поляна. Сама громада сформувалась у числі однієї з перших в області у жовтні 2015 року. У 2017 році вони, поряд із 365 іншими громадами всієї України, отримали кошти на розвиток інфраструктури за рахунок відповідної субвенції у сумі 3,35 млн. грн.. Загалом ці кошти розподілились між п’ятьма об’єктами, які 29 листопада і відвідали Дмитро Прокопець та Андрій Кучуран, радники з питань фінансів та комунікації Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». 

Зустрівшись із заступником голови громади Анатолієм Сапогівським та обговоривши стан справ в громаді і подальший маршрут, представники Чернівецького ЦРМС відвідали музичну школу. До слова, вона знаходиться одразу біля сільської ради. 

У музичній школі цього року зробили утеплення та ремонт фасаду, що за словами директорки вже одразу відчулося: «Раніше це приміщення було в аварійному стані. За період коли музична школа перейшла до об’єднаної територіальної громади у нас зроблено великий об’єм робіт. Це утеплене горище, стіни, здійснена заміна вікон, дверей, закуплено 55 стільців, нові музичні інструменти. Тобто робиться все для того, щоб даний заклад розвився і процвітав», - поділилась з нами Ольга Кирилюк. У Клішковецькій музичній школі всього займається 115 учнів з якими працює 15 викладачів. 

Дещо далі розташована школа, яка носить ім’я першого українського космонавта Леоніда Каденюка, що родом саме з Клішківців. Поруч з величезним основним приміщенням школи розташований старий корпус, який і ремонтують в розрахунку, що в майбутньому тут навчатимуться діти молодших класів. «У нас велика наповнюваність класів», - розповідає нам директор школи Анатолій Танащук, - «і ми не можемо створити навіть нормальної учительської. У нас потрібно створити кабінет інформатики для початкових класів. Маємо також матеріали для музею села і треба також приміщення. Але весь час не вистачало коштів на приведення до ладу цього старого корпусу і лише з надходженням коштів на інфраструктуру та при сприянні сільської ради було проведено ремонт». Загалом минулого року змогли утеплити та замінити дах, а цього року утеплюють вже фасад, на що передбачено майже 677 тис. грн.

Далі представники Чернівецького ЦРМС спільно з заступником голови громади побували у селах Млинки та Поляна, де робилось також утеплення фасадів та нові дахи у ФАПі та амбулаторії відповідно.  Поляна це невеличке село, що має населення близько 1070 жителів, тому коли розпочалась реформа децентралізації жителі були майже одностайні у своєму виборі на користь об’єднання. Ми дізнались із розмови з фельдшеркою села Млинки Дариною Чебан. «Цього року у нас утеплили ззовні ФАП, поміняли вікна і якраз замінюють дах. Тепер набагато тепліше, бо раніше взагалі були дірки. І на наступний рік планується внутрішній ремонт», - розповіла фельдшерка. Цього року за кошти інфраструктурної субвенції було зроблено робіт на 387 тис. грн.

У селі Поляна вже розташована амбулаторія, на яку витратили 708 тис. грн.. Здійснювались аналогічні роботи – фасад та дах разом з утепленням. Ми також поспілкувались із завідуючим амбулаторії Дмитром Банарем, що повідав і про минулорічні успіхи: «У 2016 році у нас був внутрішній ремонт – стіни, підлога, замінили всі вікна та внутрішні двері».

Останнім пунктом стало відвідання стадіону у селі Клішківці на який виділили більше 1 млн. 100 тис. грн.. Тут відбувається реконструкція існуючої будівлі стадіону, для зручного і комфортного проведення змагань. Також заступник голови громади Анатолій Сапогівський поділився планами щодо майбутнього стадіону: «У Хотинському районі змагання по футболу можемо приймати лише ми і райцентр, тобто наші поля для цього придатні. Тому ми цьогоріч вирішили зробити приміщення для команд, а на наступний рік хочемо обладнати вже стільчики для глядачів, бігові доріжки навколо та іншу інфраструктуру». 

Це вже 10-й візит представників Чернівецького ЦРМС до громад області в рамках ознайомлення з тими проектами ОТГ, що реалізуються за кошти інфраструктурної субвенції.

Джерело: Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь