A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

РЕФОРМА В ДІЇ. Інформує Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування

Дата: 04.12.2017 12:00
Кількість переглядів: 955

 Фото без опису

Центром Клішковецької громади є колись найбільше село України, яке змогло об’єднати навколо себе ще два села – Млинки та Поляна. Сама громада сформувалась у числі однієї з перших в області у жовтні 2015 року. У 2017 році вони, поряд із 365 іншими громадами всієї України, отримали кошти на розвиток інфраструктури за рахунок відповідної субвенції у сумі 3,35 млн. грн.. Загалом ці кошти розподілились між п’ятьма об’єктами, які 29 листопада і відвідали Дмитро Прокопець та Андрій Кучуран, радники з питань фінансів та комунікації Чернівецького Центру розвитку місцевого самоврядування, що створений за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». 

Зустрівшись із заступником голови громади Анатолієм Сапогівським та обговоривши стан справ в громаді і подальший маршрут, представники Чернівецького ЦРМС відвідали музичну школу. До слова, вона знаходиться одразу біля сільської ради. 

У музичній школі цього року зробили утеплення та ремонт фасаду, що за словами директорки вже одразу відчулося: «Раніше це приміщення було в аварійному стані. За період коли музична школа перейшла до об’єднаної територіальної громади у нас зроблено великий об’єм робіт. Це утеплене горище, стіни, здійснена заміна вікон, дверей, закуплено 55 стільців, нові музичні інструменти. Тобто робиться все для того, щоб даний заклад розвився і процвітав», - поділилась з нами Ольга Кирилюк. У Клішковецькій музичній школі всього займається 115 учнів з якими працює 15 викладачів. 

Дещо далі розташована школа, яка носить ім’я першого українського космонавта Леоніда Каденюка, що родом саме з Клішківців. Поруч з величезним основним приміщенням школи розташований старий корпус, який і ремонтують в розрахунку, що в майбутньому тут навчатимуться діти молодших класів. «У нас велика наповнюваність класів», - розповідає нам директор школи Анатолій Танащук, - «і ми не можемо створити навіть нормальної учительської. У нас потрібно створити кабінет інформатики для початкових класів. Маємо також матеріали для музею села і треба також приміщення. Але весь час не вистачало коштів на приведення до ладу цього старого корпусу і лише з надходженням коштів на інфраструктуру та при сприянні сільської ради було проведено ремонт». Загалом минулого року змогли утеплити та замінити дах, а цього року утеплюють вже фасад, на що передбачено майже 677 тис. грн.

Далі представники Чернівецького ЦРМС спільно з заступником голови громади побували у селах Млинки та Поляна, де робилось також утеплення фасадів та нові дахи у ФАПі та амбулаторії відповідно.  Поляна це невеличке село, що має населення близько 1070 жителів, тому коли розпочалась реформа децентралізації жителі були майже одностайні у своєму виборі на користь об’єднання. Ми дізнались із розмови з фельдшеркою села Млинки Дариною Чебан. «Цього року у нас утеплили ззовні ФАП, поміняли вікна і якраз замінюють дах. Тепер набагато тепліше, бо раніше взагалі були дірки. І на наступний рік планується внутрішній ремонт», - розповіла фельдшерка. Цього року за кошти інфраструктурної субвенції було зроблено робіт на 387 тис. грн.

У селі Поляна вже розташована амбулаторія, на яку витратили 708 тис. грн.. Здійснювались аналогічні роботи – фасад та дах разом з утепленням. Ми також поспілкувались із завідуючим амбулаторії Дмитром Банарем, що повідав і про минулорічні успіхи: «У 2016 році у нас був внутрішній ремонт – стіни, підлога, замінили всі вікна та внутрішні двері».

Останнім пунктом стало відвідання стадіону у селі Клішківці на який виділили більше 1 млн. 100 тис. грн.. Тут відбувається реконструкція існуючої будівлі стадіону, для зручного і комфортного проведення змагань. Також заступник голови громади Анатолій Сапогівський поділився планами щодо майбутнього стадіону: «У Хотинському районі змагання по футболу можемо приймати лише ми і райцентр, тобто наші поля для цього придатні. Тому ми цьогоріч вирішили зробити приміщення для команд, а на наступний рік хочемо обладнати вже стільчики для глядачів, бігові доріжки навколо та іншу інфраструктуру». 

Це вже 10-й візит представників Чернівецького ЦРМС до громад області в рамках ознайомлення з тими проектами ОТГ, що реалізуються за кошти інфраструктурної субвенції.

Джерело: Чернівецький Центр розвитку місцевого самоврядування
 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь