A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Як проводжали в останню першого космонавта України – нашого земляка Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Дата: 03.02.2018 20:49
Кількість переглядів: 916

Фото без опису

Як проводжали в останню путь першого космонавта країни – нашого земляка Леоніда Костянтиновича Каденюка (ФОТО) 

Вчора,  в Києві проводжали в останню путь першого українського космонавта, Героя України – нашого земляка Леоніда Костянтиновича Каденюка.

Вранці у Володимирському соборі відбулося відспівування покійного. Потім - багатолюдна церемонія прощання   в клубі Кабінету міністрів. Далі процесія рушила до місця останнього спочинку Героя України – його поховали у Києві на Байковому кладовищі в районі центральної алеї,   де поховані  легендарні особистості України.

Більше півсотні мешканців нашої Клішковецької сільської об»єднаної громади  поїхали до Києва на похорон, щоб віддати шану дорогому Леоніду Костянтиновичу.

Підтримати рідних і попрощатися з першим українським космонавтом прийшли високопосадовці держави, зокрема екс-президенти Віктор Ющенко, Леонід Кравчук, Леонід Кучма, мер міста Києва Віталій Кличко,  віце-прем’єр Геннадій Зубко, міністри, голова Чернівецької облдержадміністрації Олександр Фіщук, мер міста Чернівці Олексій Каспрук, науковці, артисти, письменники, військові, а також прості люди…

У своїх виступах науковці та колеги Леоніда Каденюка згадували про його дослідження, а найбільше про експеримент з космічної біології, який він проводив на борту шатла Columbia 1997 року. Він вивчав, як поводяться рослини у невагомості  та чи можуть дати врожай – через це Каденюк іноді жартома називав себе зірковим гречкосієм. "Це був на той час піонерський унікальний експеримент, і його результати досі цитуються у науковій літературі. Бо було вперше показано, які особливості кореневої системи росту рослин в умовах невагомості", - розповів заступник голови ради космічних досліджень НАН України Ярослав Яцків.

 У політиків власне бачення цінності космічної місії Каденюка. "Мало значення те, що США визнали Україну, як незалежну державу, підтримали. Дійсно, тоді було стратегічне партнерство з Україною і навіть такі заходи, як політ українського космонавта, якраз це й підкреслювало. Це було дуже важливо і з політичної точки зору", - пояснив тодішній президент Леонід Кучма.  

 "Тоді вперше пролунала українська мова звідти – і це було вкрай важливо. Тому що до польоту Каденюка Україну знали, як країну, котра виробляла кращі стратегічні військові озброєння, а безпосередньо нашого космонавта не було. Україна завжди була космічною державою, і буде. Для цього Каденюк зробив дуже багато", - розповів директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.  

Сільський голова  Клішковецької громади Василь Ченківський у своєму виступі на Байковому кладовищі  розповів про останні спілкування з Леонідом Костянтиновичем по питанню отримання ліцензії Клішковецьким ЦПМСД, про намічені  з ним плани відбудови Клішковецького будинку культури після пожежі, про те, що Каденюк маючи такі високі досягнення, був завжди відкритим для всіх людей.

Леонід Костянтинович залишиться у наших серцях назавжди. Він був, є і залишиться прикладом для всіх своєю людяністю, працьовитістю, відданістю народу України.  Він був дісним патріотом нашої громади, нашої України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь