A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

У селі Клішківці людині-легенді – Леоніду Каденюку відкрито меморіальну дошку

Дата: 12.03.2018 20:39
Кількість переглядів: 1623

 IMG_3390

У неділю, 11 березня, на сороковини з дня смерті Героя України  Л. К. Каденюка у селі Клішківці відкрили меморіальну дошку на фасаді  старого корпусу Клішковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів (колишньої Клішковецької восьмирічної школи), в якій він навчався і мріяв про політ у космос. Виготовили її за ініціативи педагогічного колективу Клішковецької ЗОШ І–ІІІ ступенів і за кошти працівників Клішковецької сільської ради.

В урочистій церемонії відкриття меморіальної дошки взяли участь його родина, друзі, вчителі та близько двох сотень жителів Клішковецької ОТГ.

Свою шану славетному земляку і співчуття родині висловив сільський голова В. М. Ченківський:

– Леонід Костянтинович – людина світлої душі, він зробив чимало добрих справ для України, Буковини, рідного села. Завдяки йому втілено в життя омріяні проекти, зокрема добудована красуня-школа, сприяння  газифікації в районі. Навіть в останні хвилини життя він турбувався за рідне село. Сподіваюся, що на передані ним до Кабінету Міністрів листи із проханням посприяти у відбудові сільського будинку культури в Клішківцях у пам'ять про нашого Героя високопосадовці обов’язково відгукнуться.

Про те, що варто цінувати одне одного за життя, нагадала депутат обласної ради Л. О. Годнюк та зазначила, що пам'ять про всесвітньовідомого земляка житиме вічно у наших серцях.

Серед запрошених гостей на церемонії була присутня заступник ректора ЧНУ ім. Ю. Федьковича з наукової роботи Т. В. Марусик. Вона розповіла про співпрацю з Л. К. Каденюком та повідомила, що 9-й Міжнародний фестиваль вокально-хорового мистецтва «Хай пісня скликає друзів», який щорічно проводиться у рамках проекту «Схід+Захід=Мир», оргкомітетом вирішено присвятити пам’яті Почесного доктора ЧНУ Леоніда Костянтиновича Каденюка.

– Фотографія, що вигравіювана на меморіальній дошці, – із останньої книги космонавта «Місія – Космос», – розповіла заступник директора Клішковецької ЗОШ І-ІІІ ступенів Н. В. Мельничук.  – На генеральському мундирі видно усі його державні нагороди, він усміхнений, замріяний... Таким залишиться у нашій пам’яті. Його життя – приклад, на якому виховуватимуться нові покоління справжніх  героїв.

Під час мітингу виступили вчителі, які навчали майбутнього космонавта: Н. І. Танащук, Н. А. Левчишина, Л. П. Роскошинська, М. М.Ганджала. Пригадала шкільні роки й однокласниця В. О. Шовган та друг дитинства А. Г. Чорний з Шилівців, фермер-садівник О. І. Бобик з Клішківців.

Право відкрити меморіальну дошку надали двоюрідним братам Леоніда Костянтиновича: Миколі Галактіоновичу й Івану Галактіоновичу Каденюкам та сільському голові Василю Матвійовичу. Освятив пам’ятний знак протоієрей церкви Успіння Пресвятої Богородиці отець Антоній.

У народі вірять, що душа померлого три дні витає у рідному домі, дев’ять – на подвір’ї, і лише на сороковий день злітає у небо. Родина, друзі, односельці вшанували хвилиною мовчання пам'ять людини-легенди – Героя України Л. К. Каденюка та помолилися за те, щоб його душа знайшла свою незгасну зорю на небесах.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь