A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

25 років завершення польоту в космос ЛЕОНІДА КАДЕНЮКА

Дата: 05.12.2022 14:12
Кількість переглядів: 183

05 грудня виповнюється 25 років від дня завершення польоту в космос на борту американського космічного корабля «Колумбія» першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка

З цієї нагоди пропонуємо познайомитись з добіркою цікавих фактів про Леоніда Костянтиновича.

Після закінчення середньої школи зі срібною медаллю вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків. Проте юному Каденюку було тоді 16, а приймали тільки з 17 років. Так, під час проходження комісії у районному військкоматі зізнався, що для вступу не вистачає одного року. Після вмовлянь через РАЦС виписали нову метрику. «Може коли-небудь ми будемо зустрічати його на космодромі з квітами. Давайте допоможемо цій молодій людині», – сказав керівник військкомату. Так і сталось…

І вже «старший» на рік Леонід вступив до Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків, де отримав диплом льотчика-інженера за спеціальністю «Пілотування та експлуатація літальних апаратів». Але обман розкрився вже після відбору до загону космонавтів.

«Мене викликав до себе начальник Центру підготовки космонавтів Георгій Береговий: «Слухай, кадровики виявили у тебе в документах, що твій брат народився 28 січня 1951 року, а ти – 28 січня 1950-го. Як можна пояснити такий збіг?» А ми з братом – двійнята, народилися з різницею в 15 хвилин, і не намагаючись виправдовуватися, що, мовляв, батьки так розрахували, я сказав правду. У відповідь Георгій Тимофійович сказав, що його фронтові друзі, щоб потрапити в авіацію, приписували собі і по 5 років. Потиснув мені руку, і на цьому питання було закрите», – згадував Каденюк.

Під час підготовки до космічних польотів і в процесі випробувальної роботи пройшов унікальні інженерну та льотну підготовку. Вивчив космічні кораблі «Союз», «Буран», Орбітальну станцію «Салют», частково орбітальний комплекс «Мир» та американський багаторазовий транспортний космічний корабель «Space Shuttle». Брав участь у розробці та випробуванні авіаційно-космічних систем, у їх ескізному та макетному проєктуванні, а також у льотних випробуваннях систем. Літав на більше ніж 50 типах та модифікаціях літаків різного призначення, в основному – на винищувачах, а також на американському тренувальному літаку Northrop T-38. Загалом провів у небі більше 2 400 годин.

У житті був надзвичайно скромною людиною, завжди ходив пішки, без охорони, їздив метро чи громадським транспортом. Любив собак, опікувався безпритульними тваринами. У 2006 році блискуче захистив дисертацію на здобуття вченого ступеня кандидата технічних наук.

У період з 19 листопада до 5 грудня 1997 року разом з членами екіпажу (чотири американці та один японець) здійснив космічний політ на американському БТКК «Колумбія» місії STS-87. У кожного з космонавтів було своє завдання. Каденюк виконував роль науковця-біолога. Екіпаж проводив експерименти з трьома видами рослин: ріпою, соєю та мохом. Космонавти мали з'ясувати, як стан невагомості впливає на їх ріст та розвиток. Згідно з програмою протягом польоту Леонід Каденюк виконав десять експериментів. Окрім цього, виконувалися експерименти Інституту системних досліджень людини з тематики «Людина і стан невагомості». Це був прорив для України, яка здобула право називатися космічною державою.

«Я був першим, хто полетів у космос із українським прапором і виконав завдання українського уряду. 1997 року вперше український гімн пролунав у відкритому космосі», згадував космонавт. Для сигналу пробудження під час польоту на «Колумбії» Каденюк обрав Гімн України. Під час цього польоту вперше у космосі побували герб і прапор України. Також Каденюк взяв у космос портрет Тараса Шевченка та «Кобзар», який він згодом подарував Національному музею Тараса Шевченка в Каневі.

Каденюк організував два вечори української пісні у виконанні Дмитра Гнатюка «Два кольори», «Черемшина», Софії Ротару з піснею «Мій рідний край», а також піснями Назарія Яремчука.

«Американцям так сподобалися наші пісні, що вони почали вивчати українську мову» – сказав Леонід. Перший космонавт незалежної України всім членам екіпажу «Колумбії» подарував вишиті хрестиком українські сорочки і астронавти в них сфотографувалися.

Український космонавт пригадував, що найскладніше у космосі було спати, адже у стані невагомості людина може заснути на стелі чи стіні. От українець спав на стіні – йому доводилось фіксувати свій спальний мішок шістьма спеціальними кріпленнями. На одне з найпопулярніших питань журналістів «чи не було страшно», Каденюк лаконічно відповідав «було страшно цікаво». «Крім позитивних вражень були й негативні від того, що я побачив – це надзвичайно тоненький прошарок атмосфери, який окутує Землю на фоні чорного Космосу. Мене аж жах якийсь пройняв: невже в такому тоненькому прошарку існує життя... Там розумієш, наскільки неправильно живе суспільство. Маю на увазі створення ядерної, хімічної зброї – все це засмічує нашу біосферу», – пізніше розповів астронавт.

Після повернення з орбіти Леонід Каденюк став національним героєм в Україні. Показово, що його обличчя опинилося на першій обкладинці не тільки суспільно-політичних видань – фотографія Каденюка прикрасила один з випусків молодіжного музичного журналу «Новий рок-н-рол».

Пізніше він став одним з героїв індійського коміксу, присвяченого іншому члену екіпажу «Колумбії», першому американському жінці-астронавту індуського походження Калпані Чавлі. Подібно Каденюку, Чавла стала національним героєм на батьківщині.

Леонід Каденюк полетів у космос у складі багатонаціональної команди. Разом з ним летіли американці Кевін Крігель, Стівен Вейн Ліндсі, Вінстон Елліотт Скотт і Калпана Чавла. Спеціалістом місії був представник Японії Такао Доі. Разом п’ятеро, шостим був Каденюк. У своїй книзі «Місія – Космос» астронавт згадував, що підготовка до польоту тривала трохи більше як рік. У цей час астронавти та їхні родини жили разом у спеціальному Зоряному містечку. Астронавти часто ходили у гості та пригощали один одного національними стравами. Дружина Каденюка Віра Юріївна готувала традиційний червоний борщ, і всім настільки подобалось, що дружини інших астронавтів навіть записували рецепт української страви.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь