A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Хотинське відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області повідомляє

Дата: 11.08.2021 17:52
Кількість переглядів: 811

За оперативними даними в січні-червні 2021 року від страхувальників прийнято 602 заяви-розрахунки для фінансування матеріального забезпечення за 998 застрахованими особами на загальну суму 6,271 млн грн, що на 1,321 млн грн, або на 27,5%, більше порівняно з аналогічним періодом минулого року.

          У тому числі на допомогу:

           - по тимчасовій непрацездатності – 3,534 млн грн, або 56,4%, суми витрат на матеріальне забезпечення для 893 застрахованих осіб;

           - по вагітності та пологах – 2,704 млн грн, що становить 43,1% для 97 застрахованих осіб;

- на поховання – 32,8 тис. грн (0,5%) для 8 застрахованих осіб.

           Сума витрат на виплату допомоги по тимчасовій непрацездатності за І півріччя 2021 року порівняно з аналогічним періодом 2020 року збільшилась на 1,323 млн грн, або на 59,9 відсотка. Кількість днів непрацездатності, які надійшли до оплати, збільшилась на 49,0% і склала 12882 дні.

            Середньоденний розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності станом на 01.07.2021 склав 274,35 грн проти 255,70 грн за попередній аналогічний період, тобто зріс на 18,65 грн, або 7,3 відсотка.

           Сума витрат на виплату допомоги по вагітності та пологах за І півріччя 2021 року порівняно з відповідним періодом 2020 року зросла на 13,694 тис. грн, або на 0,5 відсотка. При цьому кількість днів непрацездатності, які надійшли до оплати, зменшилась на 18,3% і склала 10780 днів.

Фото без опису

           Витрати на виплату допомоги на поховання за звітний період становлять 32,8 тис. гривень. Допомогу отримали 8 застрахованих осіб. Нагадаємо, що розмір разової допомоги на поховання застрахованих осіб становить 4100,00 гривень.

           Витрати на виплату допомоги застрахованим особам, які знаходилися на ізоляції від COVID-19, за звітний період становлять 20,6 тис. гривень. Допомогу отримали 20 застрахованих осіб. Нагадаємо, що розмір допомоги виплачується у розмірі 50 відсотків середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу. При цьому перші 5 днів оплачує роботодавець. Водночас, медичним працівникам допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується в розмірі 100 відсотків середньої заробітної плати  (доходу) незалежно від страхового стажу, починаючи з 19 травня 2020 року.

 Одночасно доводимо до вашого відома, що набув чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки» від 01.06.2021 № 1066, яким затверджено, серед іншого, Порядок формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та Інструкцію по роботі з медичними висновками про тимчасову непрацездатність в Реєстрі медичних висновків в електронній системі охорони здоров’я та листками непрацездатності на період дії перехідної моделі до 01 вересня 2021 року.

Це означає, що пацієнту, залежно від технічної можливості закладу, лікуючий лікар, який вже працює в медичній інформаційній системі та вносить відомості до електронної системи охорони здоров’я, може сформувати медичний висновок про тимчасову непрацездатність з подальшою трансформацією його в е-лікарняний (електронний документ, що формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності Пенсійного фонду України) або видати паперовий листок непрацездатності.

Під час перехідного періоду обидва види документів (сформований е-лікарняний, паперовий листок непрацездатності) є підтвердженням встановленого факту тимчасової непрацездатності працівника, підставою для звільнення його від роботи та для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності як за рахунок коштів роботодавця, так і за рахунок коштів Фонду.

 

Таким чином, на підставі медичного висновку (медичних висновків) про тимчасову непрацездатність в Електронному реєстрі листків непрацездатності формуватиметься листок непрацездатності у разі ідентифікації пацієнта як застрахованої особи в реєстрі застрахованих осіб державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Сформований листок непрацездатності у день створення стає доступним для перегляду в кабінетах страхувальника та застрахованої особи на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України, але до дати закінчення періоду його дії не може передаватися до страхувальника як підстава для нарахування матеріального забезпечення. Сформований листок непрацездатності з причиною непрацездатності “вагітність і пологи” передається страхувальнику як підстава для нарахування матеріального забезпечення у день створення.

При цьому працівнику не потрібно роздруковувати е-лікарняний та надавати роботодавцю будь-яких паперових підтверджень про тимчасову непрацездатність. Достатньо лише повідомити у будь-який доступний спосіб комунікації роботодавця про факт формування лікуючим лікарем медичного висновку про тимчасову непрацездатність.

Інформацію по своїх листках непрацездатності (номер, дата відкриття, дата закриття, причина непрацездатності) працівник може отримати у пункті меню особистого кабінету громадянина «Мої листки непрацездатності».

Враховуючи вищевикладене, листок непрацездатності, що формується в Електронному реєстрі листків непрацездатності, є такою ж підставою для звільнення від роботи, оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, призначення матеріального забезпечення та надання соціальних послуг відповідно до законодавства про загальнообов’язкове державне соціальне страхування, як і його паперова версія.

!!! Звертаємо увагу, що отримання е-лікарняного не впливає на процедуру призначення, розрахунку та виплати матеріального забезпечення. Комісія із соціального страхування на підприємствах продовжує свою роботу та зберігає весь обсяг функцій, передбачених Положенням про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затвердженим постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13.

 Додаткову інформацію щодо:

- користування Електронним кабінетом роботодавця можна отримати, зателефонувавши на гарячу лінію Пенсійного фонду України за номером: 0-800-503-753;

- оплати е-лікарняних – зателефонувавши на гарячу лінію Фонду соціального страхування України за номером: 0-800-501-892.

 

Страхові виплати та соціальні послуги потерпілим на виробництві за І півріччя 2021 року

Станом на 01.07.2021 щомісячну грошову суму в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого, у Хотинському відділенні управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області отримують 132 потерпілих від нещасного випадку на виробництві та 10 осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати, в разі втрати годувальника.

Продовжують отримувати страхові виплати 3 внутрішньо переміщені особи: з Донецької області 1 особа  та  2 особи з Луганської області.

За січень-червень 2021 року витрати на страхові виплати склали 2386,4 тис. гривень.

У структурі страхових виплат, здійснених за січень-червень 2021 року, основна частина припадає на:

- щомісячні страхові виплати в разі часткової чи повної втрати працездатності – 2077,4 тис. грн, що становить 87% витрат на страхові виплати;

- щомісячні страхові виплати особам, які мають на це право в разі втрати годувальника, – 145,9 тис. грн, що становить 6%;

- страхові виплати одноразової допомоги потерпілому в разі стійкої втрати професійної працездатності – 79,1 тис. грн (3%);

- допомогу по тимчасовій непрацездатності внаслідок нещасного випадку на виробництві – 84,0 тис. грн (4 відсотки).

Видатки на медичні та соціальні послуги здійснено в сумі 229,3 тис. гривень. Оплачено витрати на лікарські засоби та вироби медичного призначення двом потерпілим на суму 16,3 тис. грн; виплати на догляд за особами з інвалідністю становлять 172,2 тис. грн: 6 осіб з інвалідністю одержали виплати на побутове обслуговування, 4 – на постійний сторонній догляд та 1 – на спеціальний медичний догляд. Профінансовано витрати на технічні та інші засоби реабілітації 2 потерпілим на загальну суму 8,7 тис. гривень.

 Компенсовано витрати на бензин, ремонт і технічне обслуговування автомобілів та транспортне обслуговування 6 особам з інвалідністю в сумі 1,5 тис. гривень.

Профінансовано витрати на санаторно-курортне лікування 2 потерпілим на виробництві на загальну суму 30,6 тис. гривень.

Потерпілі на виробництві особи з інвалідністю мають право самостійного вибору санаторно-курортного закладу для проходження лікування за кошти ФССУ. Для зручного вибору на вебпорталі Фонду розміщено інформаційний перелік санаторно-курортних закладів у розрізі регіонів, місцерозташування та профілів санаторно-курортного лікування, за якими надаються послуги потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання. Перелік доступний на головній сторінці офіційного вебсайту ФССУ у розділі «Оголошення»: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/publish/article/962596.

 

Тетяна Бродовінська,

в.о. начальника Хотинського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернівецькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь