A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

З МАЛОЗАБЕЗПЕЧЕНИХ – У ПІДПРИЄМЦІ

Дата: 27.07.2021 16:51
Кількість переглядів: 531

З 1 січня 2022 року в країні стартує державна програма «Рука допомоги». І чим ближче до старту, тим більше у людей запитань. Чи справді малозабезпечені, які зареєстровані у центрі зайнятості як безробітні, зможуть отримати поворотну фінансову допомогу до 97 500 тисяч гривень для придбання обладнання і матеріалів, необхідних для заснування власної справи? Без відсотків? І позику можна буде повернути протягом трьох років за рахунок сплачених податків і соціальних внесків з підприємницької діяльності? А якщо хто працевлаштує на два роки двох осіб за направленням центру зайнятості, тому взагалі не треба буде повертати фінансову допомогу?

Фото без опису

Багато хто хоче дізнатися більше про проект, бо бачить у ньому шанс змінити своє життя на краще. Ми підготували низку публікацій, в яких розповімо про те, як розвивають свій бізнес учасники пілотного проекту «Рука допомоги», який реалізовувався Міністерством соціальної політики за підтримки Світового банку в межах проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

Це історії успіху колишніх малозабезпечених та ВПО, яким три роки тому держава простягнула руку допомоги і які наважилися змінити своє життя, започаткувати власну справу і втілити давні мрії.

Розпочнемо зі Львівщини, бо тут підприємцями стало найбільше – 109 – учасників, з них 91 - малозабезпечений, 18 - ВПО. На розвиток бізнесу держава надала їм понад 7 млн грн фінансової допомоги, з них вже понад 6 млн повернуто до держбюджету шляхом сплати податків та єдиного соціального внеску.

Меблі на різний смак і гаманець

– Я теж спочатку не вірила у те, що держава може допомогти окремо взятій людині розпочати бізнес, - посміхається 34-річна Наталія Марковська з села Дем’янка-Лісна Жидачівського району Львівської області. – І довго вагалася, перш ніж подати документи для участі в проекті. Про нього я дізналася від свого інспектора в центрі зайнятості, де отримувала соціальні виплати, звільнившись з посади виховательки дитсадка. Мій чоловік Петро на той час підробляв виготовленням меблів на замовлення. Обговоривши з ним нечувано вигідну пропозицію, вирішили, що легалізуємо його підробіток і розширимо виробництво.

Сьогодні корпусні меблі родини Марковських замовляють не лише мешканці Львівщини, а й сусідньої Івано-Франківщини. Навіть одна родина одеситів їх вподобала – добра слава про них передається з вуст в уста і через соціальні мережі. У списку пропозицій: шафи-купе, ліжка, столи, меблі для віталень, зашиті дерев’яні сходи…

– Приватне підприємство я оформила на себе, а робітником взяла спочатку свого чоловіка, а за два роки, коли замовлень стало більше, нам знадобилися ще два майстри, - продовжує Наталія. – Вони не були оформлені в центрі зайнятості, тому суму фінансової допомоги нам довелося повертати – вона зменшувалася лише за рахунок наших з чоловіком податків. Без цієї допомоги ми навряд чи змогли б відкрити власну справу. Виділені безготівкові кошти (в 2017 році 15 неоподаткованих мінімумів складали 63 тисячі гривень) пішли на оплату дороговартісних електропилки, рейсмусового і токарного верстатів, фурнітури тощо. Хоча довелося докладати і власних грошей чимало – «дрібниці» теж дорого коштують. Але відступати було нікуди.

Найбільше Наталя боялась ведення фінансових документів, хоча й вивчала у виші банківську справу. Та, каже, у неї, як і в усіх, хто ввійшов у проект, був власний куратор, який навчив усім тонкощам справи.

– За мірками села ви багата родина? – запитуємо Наталю Марковську.

– Насамперед, до нас тепер є довіра замовників, бо ми працюємо легально, - відповідає жінка. –І це великий плюс, що позначається на доходах. По-друге, ми працюємо відповідально – Петро сам робить заміри, сам складає меблі у замовника вдома. По-третє, за надприбутками не гонимося, бо це для нас не головне в житті, тож цінова політика у нас доволі гнучка. З доходів купуємо матеріали, пальне, платимо зарплату найманим працівникам, за використану електроенергію, щось ремонтуємо, щось докуповуємо... Добре, що приміщення майстерні не орендуємо – воно наше, розміщується на території домоволодіння. Ще до січня цього року повністю повернули державі позику у вигляді податків і соціальних зборів. Поїздки за кордон собі, щоправда, не планували. Зате ми можемо більше допомагати фінансово тим, кому потрібна допомога. Це точно не останні наші гроші…



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь