A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Чим загрожує вам порушення карантину? Міра покарання.

Дата: 26.03.2020 13:21
Кількість переглядів: 623

17 березня 2020 р. Верховна Рада України прийняла закон, який спрямований на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби та посилює відповідальність за порушення правил, направлених на забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя країни.

Фото без опису

Цим законом влада ввела нові обмеження на пересування країною та за її межі, а також визначила суттєві покарання за порушення карантину, аж до позбавлення волі.

За які види порушень особа може бути притягнена до відповідальності? Яка міра покарання за порушення правил карантину?

На такі важливі питання, які впливатимуть на життя людей під час тимчасових обмежень інформує головний спеціаліст відділу “Хотинське бюро правової допомоги” Кельменецького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги.

 

За які види порушень особа може бути притягнена до відповідальності?

Порушеннями можуть вважатися недотримання тимчасових обмежувальних заходів, а саме:

1) заборони проведення всіх масових (культурних, розважальних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних та інших) заходів, у яких бере участь понад 10 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

2) заборона роботи об’єктів загального користування незалежно від форми власності та підпорядкування:

– кінотеатрів, театрів, музеїв, галерей, бібліотек та інших культурних і розважальних закладів;

– дитячих розважальних центрів та клубів, майданчиків, у тому числі спортивних;

– фітнес-клубів, тренажерних залів, басейнів, спортивних майданчиків та стадіонів;

– усіх магазинів, крім продуктових та аптек;

– торговельно-розважальних центрів;

– будівельних ринків та інших (крім продуктових);

– ресторанів, закладів громадського харчування, серед іншого у готелях, барів, клубів, кафе, дискотек, пабів;

– промислових та сільськогосподарських ринків;

– перукарні, установи побутового обслуговування (салони краси);

– інших закладів та установ (під особисту відповідальність керівника);

3) заборона надання планової стоматологічної допомоги у всіх стоматологічних закладах усіх типів форм власності;

4) заборона проведення планових заходів з госпіталізації і планових операцій, крім термінових і невідкладних;

5) заборона перевезення понад 10 пасажирів одночасно в одному транспортному засобі у міському електричному (тролейбус) транспорті, що здійснює регулярні пасажирські перевезення на міських маршрутах у звичайному режимі руху;

6) заборона перевезення понад 10 пасажирів одночасно в автобусах, які виконують регулярні пасажирські перевезення на міських автобусних маршрутах в режимі маршрутного таксі.

Також, статтею 20 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» передбачено, особи, які хворіють на інфекційні хвороби чи є бактеріоносіями, зобов'язані:

  •  вживати рекомендованих медичними працівниками заходів для запобігання поширенню інфекційних хвороб;
  •  виконувати вимоги та рекомендації медичних працівників щодо порядку та умов лікування, додержуватися режиму роботи закладів охорони здоров'я та наукових установ, у яких вони лікуються;
  •  проходити у встановлені строки необхідні медичні огляди та обстеження.

Тобто, це стосується випадків, коли хворі покидають місце карантину (лікарню, окреме жиле приміщення тощо), не вживають інших заходів для запобігання поширенню інфекційних хвороб, рекомендованих медичними працівниками та інше.

 

Яка міра покарання за порушення правил карантину?

Згідно з статтею 44-3 Кодексу про адміністративні правопорушення, порушення правил карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, тягне накладення на громадян штрафу від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 34 000 грн), а на посадових осіб - від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 34 000 до 170 000 грн).

Відповідно до статті 325 Кримінального кодексу України за порушення правил та норм, встановлених з метою запобігання епідемічним та іншим інфекційним хворобам, а також масовим неінфекційним захворюванням (отруєнням) і боротьби з ними, якщо такі дії спричинили або завідомо могли спричинити поширення цих захворювань, передбачено покарання у вигляді штрафу від однієї до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 до 51 000 грн.) або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на строк до 3 років.

За такі дії, якщо вони спричинили загибель людей, або інші тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 325), передбачено покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 5 до 8 років.

 

Якщо у Вас виникли питання і Вам необхідна безоплатна правова допомога, звертайтеся до відділу «Хотинське бюро правової допомоги», який знаходиться за адресою: вул. О. Кобилянської, 2А, м. Хотин,Чернівецької обл.,конт. тел.:  (03731) 2-10-61.Відділ «Хотинське бюро правової допомоги» тимчасово проводить консультування громадян по телефону: +380973285578; скайп-зв’язку: live:khotynske; Хотинське бюро правової допомоги, ел.почта: khotynske@legalaid.cv.ua, а також за телефоном - 0 800 213 103 (цілодобово, безкоштовно в межах України) – єдиний контакт центр.

 

Головний спеціаліст відділу

«Хотинське бюро правової допомоги»

Мельник В.В.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь