A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Сьогодні Леоніду Каденюку виповнилося б 69 років.

Дата: 28.01.2020 17:06
Кількість переглядів: 669

28 січня, першому і єдиному космонавту незалежної України, нашому дорогому земляку Леоніду Каденюку могло би виповнитись 69 років.
Як відомо, він раптово помер 31 січня 2018 року під час пробіжки у районі Царське село в Києві.

На Хотинщині відбулися презентації його книги «Місія – Космос», яка вражає, змінює уявлення про нашу унікальну планету. Це захопливі та детальні розповіді, глибокі думки людини, мрія якої в результаті титанічної праці здійснилася.

Фото без опису

«Леонід Каденюк намагався піднести свого читача у космос, і це йому вдалося!», – так висловився восьмикласник Клішковецького опорного закладу освіти ім. Л. Каденюка Юрій Подря під час урочистої лінійки. Школярі пригадали життєвий шлях та досягнення Героя України, а також поділилися враженнями про книгу «Місія – Космос». Прочитавши її, діти і дорослі довідаються чимало нового про космонавтику, незвіданого – про планету, захоплюючого – про Всесвіт.

Цікаво розповіла про космонавта, його шлях до високої мрії і політ на орбіту керівник музею «Буковина – край космічний» Наталія Мельничук.

У Хотині того ж дня книгу презентували освітянам."Вона вас захопить і переверне світогляд", – казали промовці, представляючи змістовну, гарно оформлену, з якісною поліграфією книжку «Місія – Космос». І ще: "Від читання цієї книги важко відірватися, а деякі думки Каденюка хочеться записати у нотатки, щоб не забути". Наприклад, слова, що неможливо вдосталь надивитися на Землю з орбіти, що вражає тонкий прошарок атмосфери, завдяки якому на ній існує життя. І що людство має берегти планету і все живе на ній.

– Прочитавши цю книгу, ви багато нового відкриєте для себе, зокрема і про Леоніда Костянтиновича – не лише як космонавта, льотчика-випробувача, а й письменника, вченого і філософа, за всіма мірками унікальну людину, – сказала Наталія Мельничук.

Адже Каденюк пройшов багато випробувань, відбір серед тисяч чоловік, освоїв найбільшу кількість літальних апаратів серед членів екіпажу, з яким полетів у космос з мису Канаверал у США. А своєю працею в американсько-українському біологічному експерименті з вирощування рослин у космосі сприяв започаткуванню космічної біології. Про це розповів ініціатор заходу Василь Боднар. А ще наголосив, що Леонід Каденюк за своє досить коротке життя, багато досяг та прославив своє село, свій край і Україну – як космічну країну – на весь світ.

Сайт molbuk.ua зібрав п'ять цікавих фактів про відомого космонавта.

1. Щоб потрапити до льотного училища, Каденюку довелось дописати собі один рік. Туди приймали з 17 років, а йому було ще 16. Так, під час проходження комісії у районному центрі зізнався комісару, що для вступу не вистачає одного року. Після вмовлянь той подзвонив у РАГС і попросив виписати нову метрику. "Може коли-небудь ми будемо зустрічати його на космодромі з квітами. Давайте допоможемо цій молодій людині", — сказав комісар у телефон.

2. Якщо порахувати загальну кількість часу, який космонавт провів у небі, цей показник перевищить 2 400 годин. Тобто, Каденюк відпрацював в небі 100 повних діб без посадки.

3. Для сигналу пробудження під час польоту на "Колумбії" Каденюк обрав Гімн України, який прозвучав у космосі двічі. Також під час цього польоту вперше у космосі побували герб і прапор України. Також Каденюк взяв у космос портрет Тараса Шевченка та "Кобзар", який він згодом подарував Національному музею Тараса Шевченка в Каневі.

4. Каденюк організував два вечори української пісні у виконання Дмитра Гнатюка "Два кольори", "Черемшина", Софії Ротару з піснею "Мій рідний край", а також піснями Назарія Яремчука.

"Американцям так сподобалися наші пісні, що вони почали вивчати українську мову — сказав Леонід. Перший космонавт незалежної України сказав, що всім членам екіпажу "Колумбії" він подарував вишиті хрестиком українські сорочки і астронавти в них сфотографувалися", — розповідав Каденюк.

5. У 2021 році у прокат вийде фільм про першого космонавта незалежної України Леоніда Каденюка "Місія — Космос". Кошторис фільму - біля 4 мільйонів гривень.

"Місія — Космос" - це розповідь не тільки про втілення мрії Леоніда Каденюка, яка зародилася у нього ще в ранньому дитинстві, а й про навчання та роботу, які привели його від порога скромної хати в селі Клішківці до сходинок космічного корабля. Саме під такою ж назвою у 2017 році наш земляк випустив свою книгу.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь