A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Школярі учнівського лісництва долучилися до збору лісового насіння

Дата: 24.10.2019 16:16
Кількість переглядів: 664

Розпочався сезон заготівлі жолудів. Тонни стиглого насіння дуба збирають, просушують і висаджують у підготовлений ґрунт. Вже за рік плоди проростуть, а саджанці - висадять у лісі.   У   діброві все рясно встелене жолудями. Вони скрізь: під листям, на пеньках, поміж стежок. Збирати плоди дуба починають із настанням перших холодів - саме тоді дерево скидає насіння. "Попадаються і шапочки від дуба - вони непридатні. Пошкоджені шкідниками, сухий жолудь. Це насіння відразу відкидається і не береться його з лісу. Я би отакі жолуді відніс до 1 та 2 класу придатності", - показує Дмитро Мельник, керівник учнівського лісництва. 

Фото без опису

За лічені хвилини збирачі наповнюють відра жолудями. Майбутнє насіння відбирають та сортують - за розмірами та дозрілістю. Просушені і підготовлені плоди висаджують у землю. Глибина рову - до 5 сантиметрів. "У нас попередньо підготовлені ряди - 4 ряди, далі стежка. І далі знову ряди. Висіваємо, приблизно, на погонний метр 150 г жолудя". Уже за рік ці плоди проростуть. За ними будуть старанно доглядати. Ось, приміром, ці саджанці висадили навесні. "Є стежечка, яка сапається. А в рядочку дуб прополюється дуб у ручну. От бур'ян є. йдуть і прополюють вручну. І так за цією площею робиться догляд", - говорить Анатолій Дудка, майстер Клішківського лісництва.

Працюють лісівники разом зі школярами - вихованцями учнівського лісництва, - аби насіння мати із запасом. Торік заготовили 5 тонн жолудів, нині - вже майже 3. "Ми мусимо працювати з запасом. Тому що дуб - це така порода, в нього періодичність плодоносіння 4-5 років. Може 4-5 років взагалі не бути насіння і ми мусимо мати запаси посадкового матеріалу", - зазначив Всеволод Врублевський, начальник відділу лісового господарства ДП "Хотинське лісове господарство". Цьогорічний жолудь стане дорослим деревом лише через 100 років, пояснюють фахівці. За цей час дуб зміцніє. І тоді з його деревини можна буде виготовити меблі, паркетну дошку чи деталі для будівництва.

"Дуб дуже повільно росте. Але коли вік спілості вже 101 рік, то ми вже його заготовляємо. Так, як це цінна деревина, то виготовляються меблі", - наголосив Володимир Дарчук, лісничий Клішківського лісництва. Використовують жолуді і як корм для диких тварин, а ще - в кулінарії. У Кореї, приміром, із плодів дуба роблять желе і навіть локшину.

https://youtu.be/i1Lw0b153ow - відео



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь