A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Провідні фахівці фіскальної служби відповідали на запитання буковинців щодо сплати майнових податків та земельного податку

Дата: 05.08.2019 11:40
Кількість переглядів: 618

Провідні фахівці фіскальної служби відповідали на запитання буковинців щодо сплати майнових податків та земельного податку

Оскільки наразі сплата земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки є актуальною, фахівці управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управлінні ДФС у Чернівецькій області відповідали на актуальні запитання платників під час проведення телефонного сеансу «гаряча лінія».

Під час спілкування працівники відомства наголошували, що плата за землю та майновий податок відповідно до норм Податкового кодексу, є складовою податку на майно та належать до місцевих податків. Відтак, при визначені розміру податку та наявних пільг необхідно звертатися до рішень місцевих рад про встановлення місцевих податків та зборів.

Також, акцентували, що громадяни мають сплатити вищевказані податки протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення через установи банків та поштові відділення, а також фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про прийняття податків.

Нижче пропонуємо деякі роз'яснення на окремі питання громадян, що поставлені під час проведення телефонної «гарячої лінії».

Більш детально за посиланням: http://cv.sfs.gov.ua/media-ark/news-ark/388395.html.

Як бути у випадку, якщо фізична особа — власник квартири площею 72 м2 не отримала ППР?

ППР про сплату сум податку, обчисленого згідно з пп. 266.7.1 ст. 266 ПКУ, та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місце­знаходженням кожного з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком).

При цьому пп. 266.7.3 ст. 266 ПКУ передбачено, що платники податку мають право звернутися з письмовою заявою до контро­люючого органу за місцем проживання (реєстрації) для проведення звірки даних.

Звертаємо увагу, що неотримання фізичною особою ППР можливе з різних причин, отже, доцільно звернутися до контролю­ючих органів для вирішення цього питання.

ППР вважається надісланим (врученим) фізичній особі, якщо його вручено їй особисто чи її представникові, надіслано на адресу за місцем проживання або останнього відомого місце­знаходження фізичної особи з повідомленням про вручення або у порядку, визначеному п. 42.4 ст. 42 ПКУ.

У разі коли пошта не може вручити платнику податків ППР через відсутність за місцезнаходженням особи, їх відмову прийняти ППР, незнаходження фактичного місця розташування (місце­знаходження) платника податків або з інших причин, то ППР вважаються врученими платнику податків у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Водночас якщо вручити ППР неможливо через помилку, допущену контролю­ючим органом, тоді ППР вважається таким, що не вручено платнику податків.

Отже, якщо фізична особа не отримала ППР, такій особі пропонується звернутися до контролюючого органу та отримати його.

Фізична особа, зареєстрована підприємцем, має право власності на нежитлове приміщення. Як сплачувати податок на нерухомість такій особі: як підприємцю чи як фізичній особі?

Платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які є власниками об'єктів житлової та нежитлової нерухомості.

Пунктом 1 ст. 320 ЦКУ передбачено, що власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом.

Суб'єктами права приватної власності є фізичні та юридичні особи.

Фізичні особи можуть бути власниками будь-якого майна, за винятком окремих видів майна, які відповідно до закону не можуть їм належати (ст. 325 ЦКУ).

Оскільки ст. 266 ПКУ не визначено такого платника, як фізична особа — підприємець, то такий платник — власник об'єктів житлової та нежитлової нерухомості сплачує податок на нерухомість за нормами, передбаченими для фізичних осіб.

Як ФО повинні сплачувати земельний податок та орендну плату за земельні ділянки державної або комунальної власності, у тому числі якщо проживають у сільській (селищній) місцевості?

Відповідно до п. 57.5 ст. 57 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) фізичні особи - платники податків повинні сплачувати податки і збори, що встановлені ПКУ, через установи банків та поштові відділення.

     У разі якщо зазначені особи проживають у сільській (селищній) місцевості, вони можуть сплачувати податки і збори через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про прийняття податків і зборів, форма якої встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної фінансової політики.

     Пунктом 287.5 ст. 287 ПКУ встановлено, що фізичними особами у сільській та селищній місцевості земельний податок може сплачуватися через каси сільських (селищних) рад або рад об'єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, за квитанцією про приймання податкових платежів. Форма квитанції встановлюється у порядку, передбаченому ст. 46 ПКУ.

Форму квитанції про прийняття податків і зборів, що може використовуватись фізичними особами у сільській (селищній) місцевості для сплати податків і зборів, у тому числі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, через каси сільських (селищних) рад, затверджено наказом Міністерства фінансів України від 17.08.2015 № 714 «Про затвердження форми Квитанції про прийняття податків і зборів».

Яка відповідальність передбачена за несплату або несвоєчасну сплату плати за землю ФО (громадянином)?

Оскільки фізичні особи (громадяни) несуть відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання, то якщо вони протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення не сплачують узгоджену суму грошового зобов'язання з плати за землю, такі платники податків притягуються до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 10 відс. погашеної суми податкового боргу;

при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов'язання, - у розмірі 20 відс. погашеної суми податкового боргу.

Разом з тим, на суму податкового зобов'язання з плати за землю, не сплаченого протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення, нараховується пеня у порядку, визначеному ст. 129 Податкового кодексу України.

 

Інформацію підготовлено  за підтримки ЄС в межах проекту "Різні громади - спільні рішення для економічного зростання".

#Різні_громади_спільні_рішення_для_економічного_зростання

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь