A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Переймати досвід сюди приїжджають медики з усієї Буковини та з-за її меж

Дата: 25.10.2018 16:48
Кількість переглядів: 1254

Із  липня 2018 року комунальне некомерційне підприємство «Клішковецький ЦПМСД» розпочало роботу в умовах фінансування за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Заклад у числі перших уклав з Національною службою здоров’я України договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій. Тож до Центру мало не щодня здійснюють робочі візити працівники охорони здоров’я з усієї області та з-за її меж, щоб перейняти передовий досвід впровадження реформи та довідатися, які перспективи відкриває фінансування за новою схемою.

IMG_6574

Готуватися до реформи почали заздалегідь

– Першопрохідцям завжди важче, бо вчитися доводиться на власних помилках, проте набутим досвідом безвідмовно ділимося з колегами, – розповідає головний лікар Клішковецького ЦПМСД Олександр Фуркал. – Готуватися до реформи почали заздалегідь. Рішення про автономізацію визріло після отримання методичних рекомендацій Міністерства охорони здоров’я. Щоб потрапити у першу хвилю підписантів договорів з НСЗУ, серйозно готувалися 4 місяці – з грудня 2017 до квітня 2018 року. По-перше, попередньо інформували пацієнтів про приписну кампанію з вибору сімейного лікаря. Це у подальшому нам неабияк полегшило роботу, адже до моменту укладання договору з НСЗУ 50 відсотків населення громади уже підписали декларації. По-друге, у рекордні терміни провели підключення до електронної системи охорони здоров’я, укомплектували заклад необхідним оснащенням, відкрили ліцензію на медичну практику та розпочали процес перетворення закладу на комерційне неприбуткове підприємство. До речі, ініціатором переходу у статус КНП стало керівництво ОТГ. Тож переконувати місцеву владу в необхідності цього процесу потреби не було. Навпаки, сільський голова Василь Ченківський розвіював наші найменші сумніви та всіляко сприяв реформуванню. Після прийняття рішення про реорганізацію комунального закладу Центр поновив ліцензію на медичну практику вже як комунальне некомерційне підприємство. Отож, отримавши в електронному режимі ствердну відповідь на нашу заявку до НСЗУ, з липня цьогоріч почали працювати по-новому.

Як планують використовувати нові фінансові надходження

– Нова система фінансування дозволила колективу нашого закладу використовувати кошти згідно з перспективним планом, самостійно визначати першочергові та вторинні потреби, – продовжує керівник Центру ПМСД. – На профспілкових зборах розробили новий колективний договір, ввели індикатори для диференціювання заробітної плати. Відповідно до вимог МОЗу, при цьому враховуємо кількість підписаних з лікарями декларацій, що теж характеризує їхній професіоналізм, комунікабельність, врешті-решт, авторитет серед населення. Основний фінансовий ресурс отримали завдяки сімейним лікарям та медсестрам, тож відповідно їхня зарплатня збільшилася, проте техпрацівники покращення поки що не відчули, тому що ми зменшили розмір ставок, аби зберегти усі робочі місця. 

Із збільшенням фінансування закупили деяке обладнання для лікарів та відремонтували автомобіль. Крім цього плануємо сформувати спеціальні сумки сімейного лікаря і медсестри, а також придбати необхідне дооснащення, яке дозволить робити всі аналізи безпосередньо на місці. Пацієнтам не потрібно буде їхати в Хотин чи Чернівці, це полегшить роботу і лікарям, і лаборантам.

Підписано понад 100% декларацій

До речі, Клішковецький центр у числі лідерів підписання декларацій в Україні. Нині кількість жителів, які уклали угоди із сімейними лікарями, перевищила 100 відсотків від загальної кількості мешканців громади. Тобто пацієнтами нашого закладу стають і мешканці сусідніх сіл, які не входять в ОТГ. Близько двох тисяч декларацій підписали Оксана Фуркал та Надія Подря, лише трохи менше у Дмитра Банара, Володимира Карвацького та Олександра Фуркала. Підписна кампанія триває.

Щоб дещо «розвантажити» сімейних лікарів, яким тепер доводиться працювати понаднормово, у Клішковецькому центрі ПМСД із серпня почав діяти цілодобовий і безплатний пункт невідкладної медичної допомоги. Незважаючи на те, що для медзакладу це додаткові фінансові витрати, колектив підтримав таке рішення. Пацієнти також схвально відгукуються про його створення.

– Як переконалися за останні три місяці, фінансування за новою схемою відкриває чимало перспектив, отож не зупинятимемося на досягнутому, а й надалі плідно працюватимемо, налагоджуючи тісний зв’язок між пацієнтом і сімейним лікарем, – запевнив Олександр Фуркал.

Детальніше тут: https://www.hotvisti.com.ua/products/klishkovetskij-medzaklad-sered-lideriv-v-ukrajini-u-pidpisanni-deklaratsij-za-dosvidom-do-simejnikh-likariv-zvertayutsya-z-usijeji-bukovini-ta-z-za-jiji-mezh/?fbclid=IwAR36pviyrxA68FS4Z8tWyIqAuo8KP8nPlNR4c6FFs3ab1Of1SKg_OEyyKNQ



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь