A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Першачків вчать по-новому. Як це відбувається

Дата: 12.10.2018 11:17
Кількість переглядів: 659

Першачків вчать по-новому. Як це відбувається

Замість щоденників – портфоліо, а оцінювання знань замінив сертифікат досягнень

Минув місяць, як першокласники та  їхні вчителі почали займатися за новими стандартами навчання Нової української школи. Побоювання деяких батьків стосовно того, що їхні діти тільки бавитимуться замість навчатися письма, читання та лічби, уже розвіялися, адже першачки не лише «засвоюють» знання, але й розуміють, як їх використовувати.
До того ж, маленькі школярі залюбки йдуть до своїх навчальних закладів. Яскравим прикладом цього є і 71 першокласник Клішковецької ОТГ.

«У нас немає «ти», у нас немає «я», ми – єдиний клас, ми – одна сім’я!», – з таких слів розпочинається навчальний день у першокласників Нової української школи. Діти разом з учителем перед початком уроків збираються у коло на ранкову зустріч, вітаються, бажають один одному гарного дня, обговорюють тему, що об’єднує всі уроки.


«Ранкові зустрічі» на свіжому повітрі
– Попервах дітки соромилися говорити. Однак зараз усе виходить легко, вони із задоволенням роблять один одному компліменти, – розповіла вчителька 1 класу із понад 30-річним стажем, заступник директора з НВР початкових класів Клішковецького опорного закладу освіти ім. Л. Каденюка Наталія Цуркан. На її думку, такі зустрічі розвивають вміння вислухати інших та не боятися висловити свою думку, бути розкутими, а тепла вереснева погода дозволяла проводити їх на свіжому повітрі.
Проте дітлахи на вулиці не затримуються, наввипередки поспішають до класу. Воно й не дивно, адже тут на них чекають комфортні за розміром і будовою кольорові парти і стільці, яскраві шафи з різноманітними барвистими поличками, блакитні, рожеві, жовті ящички, наповнені дидактичним матеріалом, іграшками, конструктором Lego. А найголовніше, що їх заманює, – інтерактивна дошка з короткофокусним проектором.
 

«Парканчик творчості» і тематичні куточки
– Простір у класі організований так, що кожен куточок чи стіна – це тематичний осередок (наприклад, навчально-пізнавальний чи художньо-творчий, куточок живої природи для проведення дослідів, відпочинку). Он бачите, малюнки дітей, – вчителька показує на «парканчику творчості» акуратно прикріплені маленькими кольоровими щипками результати художньої діяльності першокласників. – Закінчивши роботи, вони власноруч вивішують їх там, при цьому відбувається розминка й обговорення створених шедеврів, а отже таким чином змінюємо й осередок.
У кожного учня у класі є своя парта, але сидять вони не спинами один до одного, як зазвичай, а обличчям, працюють у групі по п’ять–шість дітей, таким чином розвивається чи не найголовніше уміння, яке знадобиться їм у дорослому житті, – спілкуватися, домовлятися, прислухатися до думки один одного, співпрацювати у команді.
 

Вчити життя змалку
– Навчання відбувається інтегровано, тобто предмети об’єднуються довкола цікавих для дитини тем чи проблем. Наприклад, у вересні ми щодень вивчали різні теми, приміром «Я – школяр/школярка», «Наш клас», «Мої друзі», «Моє довкілля». Упродовж перших тижнів, цей інтегрований курс «Я досліджую світ» неабияк сподобався дітям, бо ж, навчаючись писати і читати, додавати і віднімати, вони ще й експериментують, аналізують, сумніваються, помиляються, дивуються і радіють пізнанню нового, – ділиться власними спостереженнями молодий учитель Михайлина Кузик.
Тамара Балахтар має 36 років педагогічного стажу, працює в Полянському НВК і також хвалить зміни: «Треба берегти індивідуальність дітей і вчити їх життя змалку. Працюємо за девізом «Вчимося граючись, граємося навчаючись». До речі, замість щоденників – тепер портфоліо: у таких папках зберігають інформацію про кожну дитину. А замість звичного оцінювання знань – сертифікат досягнень, в якому ми будемо робити акцент на тому, що краще. Ось, наприклад, написала дитина буквочки – ми не вказуватимемо на погано написану, а навпаки, акцентуватимемо увагу на тій букві, котра в неї вийшла особливо добре».

Спочатку вчились вчителі
Усі вчителі, які набрали перші класи, пройшли необхідні курси перекваліфікації для викладання за програмою НУШ. Вони навчалися на тренінгах в обласному інституті післядипломної освіти та опанували застосування та використання мультимедійної та друкованої техніки, склавши онлайн-курси. Адже саме на них покладена відповідальна місія нової освіти – допомогти розкрити та розвинути здібності, таланти і можливості кожної дитини на основі партнерства між учителем, учнем і батьками.
– Відвідуючи протягом вересня заняття у перших класах освітніх закладів нашої громади, можу запевнити, що головна мета Нової української школи досягнута, – радіє вдалому старту освітньої реформи начальник відділу освіти, молоді і спорту, культури і туризму Клішковецької ОТГ Лілія Вілянська. – Адже вдалося створити такий простір та атмосферу, у якій дітям приємно навчатись. Бачу їхні щасливі посмішки, а це, на мою думку, найголовніше – щоб учні відчували себе комфортно і легко, не боялися висловлювати власну думку. Вони набудуть навичок, необхідних у житті, та у майбутньому стануть відповідальними громадянами.



Детальніше тут: https://www.hotvisti.com.ua/products/pershachkiv-vchat-po-novomu-yak-tse-vidbuvajetsya/


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь