A A A K K K
для людей із порушенням зору
КЛІШКОВЕЦЬКА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА
Чернівецька область, Дністровський район

Клішківчанин, перший космонавт незалежної України Леонід Костянтинович Каденюк відзначає сьогодні свій день народження.

Дата: 28.01.2017 15:42
Кількість переглядів: 1038

Народився Леонід Костянтинович у с. Клішківці Хотинського району в родині вчителів. Готуючись ще з дитячих літ до значних фізичних випробувань, він вирішив стати космонавтом.

Чернігівське вище військове авіаційне училище льотчиків 20-ти річний  закінчив з відзнакою, і його залишили працювати в рідному училищі льотчиком-інструктором. Відмінне здоров'я, висока льотна підготовка, глибокі теоретичні знання стали в нагоді, коли серед моло­дих льотчиків СРСР у 1976 р. було оголошено черговий набір до загону космонавтів. Із 254 особливо підібраних нарешті залишилось тільки дев'ять, і серед щасливців – наш земляк Леонід Костянтинович Каденюк.

Він літав на  50-ти типах і модифікаціях літаків, у тому числі на знаменитих найсучасніших реактивних МІГ-29, МІГ-31, СУ-27. Був відібраний конкурсною комісією з тридцяти претендентів для участі в польоті на багаторазовому космічному кораблі “Колумбія” за програмою STS-87. 16 космічних днів провів   “Колумбії” з 19 листопада по 5 грудня 1997 року

Гордість України, буковинець, клішківчанин Леонід Каденюк, - Герой України (вручено Орден “Золота Зірка” 03.12.1999), почесний громадянин Чернівців , почесний громадянин Клішківців. Автор п’яти наукових праць. Нагороджений орденами “За мужність” 1-го ступеня (1998), “За примноження добра на землі” (1998), Святого Архистратига Божого Михаїла (1999), іменною вогнепальною зброєю (2001), шістьма медалями, є лауреатом Всеукраїнського рейтингу «Книжка року – 2009» за книгу «Місія космос» (К.: Пульсари, 2009).

Шановний Леоніде Костянтиновичу, Клішковецька сільська об’єднана територіальна громада пишається Вами. Ви є прикладом для нашої молоді. Не випадково загальноосвітня школа, де Ви навчалися, називається школою Л.Каденюка.

Прийміть в цей день від усієї громади від щирих наших сердець найкращі привітання. Козацького здоров’я Вам, родинного затишку,  успіхів у всіх Ваших справах, миру, миру і ще раз миру.

Ми завжди дуже раді зустрічі з Вами. Чекаємо у Клішківцях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь